Cashback betyr at du får refundert en viss prosent av dine utlegg med kredittkortet når fakturaen kommer. Du får altså ikke avslaget i kassen når du betaler, men det vil fremkomme på avregningen for månedens forbruk.
Dette er i motsetning til rabatt, som du normalt får på stedet. Noen ganger brukes ordet rabatt også når du får tilbake pengene i etterkant, og det i realiteten er snakk om cashback. Det er formodentlig fordi det store flertall av brukere er mer kjent med rabatt som begrep, og resultatet blir jo det samme om det er 2 % rabatt eller du får 2 % cashback på varekjøpet senere.
Den vesentlige forskjellen for deg er at du kan se rabatten direkte på kvitteringen når du handler, mens du må sjekke kredittkortregningen i ettertid for å se om du har fått den cashbacken du skal ha.
Det er sterk konkurranse på kredittkort, og de utstedende selskapene ønsker å lage kort med forskjellige profiler som gir deg fordeler på ulike felt. Å gi tilbake penger til brukerne gjør kortet attraktivt, og det stimulerer ikke minst til at det brukes enda mer.
Rent praktisk foregår dette slik at kredittkortutstederen får en godtgjørelse fra forhandleren for at du gjennomfører kjøpet med deres kort. Denne godtgjørelsen kan helt eller delvis gis videre til kunden i form av cashback.
For den enkelte forhandler har det en god reklameeffekt at du får cashback når du handler hos dem. Provisjonen de må gi til kredittkortselskapet kan på mange måter erstatte andre tunge utgifter til markedsføring.
Kredittkortselskapene skreddersyr sine cashbacktilbud med hensyn til hvor mye de gir og hvor du kan få det. De kan også knytte spesielle vilkår til at du skal få det utbetalt. Vi kan i hovedsak skille mellom generell cashback, varebasert cashback og tidsbegrenset cashback.
Vær også oppmerksom på at kredittkortene svært ofte setter en øvre grense for hvor mye cashback de deler ut hvert år.
I og med at noen kredittkort gir generell cashback, mens andre sorterer ut varegrupper eller begrenser tilbudet i tid, er det vanskelig å sammenligne direkte. Her er uansett en oversikt over hvor mye cashback som du får med noen av de mest populære kredittkortene:
Jo mer, desto bedre, er vel utgangspunktet. Kort med generell cashback vil nok gi mest tilbake i det lange løp, litt avhengig av hvor høye maksimumsgrenser det setter.
Har man et stort forbruk av klær , vil man på den annen side ha et godt utbytte av en god cashback akkurat på det området. Her ligger det imidlertid en fare om at man kjøper mer enn det man egentlig trenger fordi man får så mye penger tilbake.
Det er sikkert lurt å tenke over hva man har mest utgifter til, og dermed kan tjenes mest på, før man velger kredittkort.
Fordelen med kredittkort er at du har kreditt tilgjengelig til enhver tid, og at den ikke er rentebærende så lenge du betaler hele regningen hver måned. Med cashback i tillegg er det faktisk mulig å tjene penger på dette.
Baksiden er at noen bruker mer enn de hadde tenkt fordi utsikten til cashback frister for mye. Det er også ganske høye renter som løper dersom kreditten ikke betales ned punktlig hver måned. Da vil gevinsten på cashback ganske fort spises opp av rentene.
Bank Norwegian kredittkort kan gi både en generell cashback på 0,5% og opptjening av cashpoints som kan brukes til å reise med. Kortet har dessuten inkludert reise- og avbestillingsforsikring som dekker reiser hvor minst halvparten av reisekostnadene er betalt med kortet. Dessuten tilbyr det noe så sjeldent som gebyrfrie kontantuttak
Ved handel i utvalgte nettbutikker kan du få opptil 20 % trukket fra på prisen når du betaler med kredittkortet Re:member Black. De har i den forbindelse et eget rewardprogram hvor over 200 nettbutikker inngår. I tillegg er det inkludert reise- og avbestillingsforsikring.
Santander har et tilsvarende program som Re:member hvor du kan få cashback opptil 15 %, men det er avhengig av avtalen med den enkelte partner i programmet. Samlet er det også her over 200 nettbutikker hvor du får cashback på kredittkortet. Blant disse butikkene finner vi Nelly, Hotels.com og CDON.
Ikano Visa gir alltid 2 % rabatt på dagligvarer og på kjøp på Shell-stasjonene. Ettersom denne rabatten først vises på kredittkort-fakturaen, snakker vi i realiteten om cashback. Maksimal cashback du kan forvente tilsvarer 500 kroner i måneden eller samlet 3000 kroner i året.
365Privat utstedes av Danske Bank i Norge. Det er et utpreget bensinkort som gir 3,65 % cashback på Esso-stasjonene og 2 % hos andre drivstoff-forhandlere. Maksimal årlig cashback utgjør 2000 kroner, men kan økes til 3000 kroner dersom du er totalkunde i Danske Bank.
Cashback, rabatter og bonus er beslektede ordninger som alle skal gi forbrukeren fordeler ved å bruke kortet når han foretar sine kjøp.
Men cashback og rabatter gir avslag på kjøp henholdsvis ved betaling av kredittkortet og ved selve varekjøpet, fungerer en bonus litt annerledes.
Kredittkort med bonus gir deg poeng når du bruker det til kjøp. Det kan være alle kjøp, men oftest er det tilknyttet en spesiell forhandler. Poengene kan igjen brukes til å kjøpe varer og tjenester fra nevnte forhandler, eller til varer i en spesiell poengbutikk. Det typiske eksemplet er flybonus som kan brukes til å kjøpe flyreiser.
For noen kredittkort kan bonusen overføres som et kontantbeløp til egen konto. Da vil det jo til forveksling være ganske så likt cashback.
Mest utbytte av et kredittkort med cashback vil en bevisst forbruker ha. Det vil si en person som på forhånd identifiserer de områdene han vil få mest igjen for handling med cashback, men som heller ikke kjøper mer enn han behøver av den grunn.
Det er samtidig nødvendig å betale ned alt man skylder på kredittkortet hver måned, for å slippe unødvendige renteutgifter på kortet.
La oss ta det opplagte først: Det er ingen grunn til å kjøpe mest mulig for å få mest mulig cashback. Bruk det til det du trenger. Ellers kan du få opp cashbacken ved at flere i familien bruker kredittkortet til sine nødvendige innkjøp. Får du cashback på restauranter, kan du legge ut for middagen til alle med kredittkortet mot at de vipser deg tilbake. Noen har flere forskjellige kredittkort som alle gir cashback på forskjellige områder. Det er også en mulighet så fremt du har full kontroll på bruken. Dessuten er det greit å sjekke om det er noen maksgrenser for cashback på kortet.
Bank Norwegian har et opplegg hvor du kan velge mellom flybonus med cashpoints eller cashback hvor du får penger tilbake på kontoen.
Det er da snakk om en generell cashback på 0,5%, men som altså gjelder alle kjøp opptil en total bruk på 150 000 kroner. Total cashback i løpet av et år blir da 750 kroner.
Kontantuttak, rene pengeoverføringer, regningsbetaling og kjøp hos andre flyselskaper enn Norwegian gir ikke cashback.
Cashpoint gir mer igjen totalt, men da er de altså øremerket til å omsettes i flyreise med Norwegian. Du kan fritt veksle mellom cashpoint og cashback
Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.