Din kredittkortramme har betydning for hvordan du kan bruke kredittkortet ditt. Her forklarer vi alt du trenger å vite kredittramme, hvordan det fungerer, hvordan din kredittramme bestemmes og hva du kan gjøre for å få høyere eller lavere kreditt. Vi forklarer også hva som skjer dersom du overtrekker kredittrammen og svarer på ofte stilte spørsmål.

Slik fungerer kredittkortramme 

Et kredittkort er som regel knyttet opp mot en kredittramme, som også kalles kredittkortramme eller kredittgrense. Denne grensen forteller deg for hvor mye du kan bruke kredittkortet før det sier stopp. Det finnes få kredittkort med ubegrenset kreditt. 

Dersom du for eksempel har en kredittkortramme på 5000 kroner, kan du handle med kredittkortet opp til det beløpet. Prøver du å overtrekke grensen på 5000 kroner, må du betale overtrekksgebyr og i noen tilfeller høye renter. Dersom du har nådd grensen, bør du derfor betale inn penger for å kunne bruke kredittkortet igjen. Kredittkortselskapene sender ut månedlige fakturaer på kreditten som er benyttet, og når du betaler inn pengene du skylder, kan du igjen handle opp til den samme kredittgrensen. 

Kredittrammen settes individuelt

Ulike typer av kredittkort har forskjellige kredittrammer. Det finnes kredittkort som har en kredittgrense helt opp til hele 500.000 kroner. De fleste kredittkort har en ramme på mellom 50.000 og 150.000. Selv om et kredittkort har en høy maksimal kredittramme, er det ikke sikkert at du får dette beløpet til din disposisjon. Hvor mye kreditt du til slutt får, avhenger av dine økonomiske forutsetninger. Dette skal vi forklare mer om under. 

Slik bestemmes kredittrammen du får

Kredittrammen du får avhenger av en kredittvurdering. En kredittvurdering sier noe om din statistiske sannsynlighet for å kunne betjene gjeld og avhenger av en rekke faktorer som for eksempel hvor mye gjeld du har i forhold til inntekt, din alder og om du har betalingsanmerkninger. Disse faktorene inngår også i din kredittscore. Jo høyere kredittscore du har, jo bedre vil kredittvurderingen bli, og jo høyere kredittramme vil du kunne få. Det er årsaken til at en student med lav inntekt eksempelvis kan få en kredittramme på 10 000 kroner, mens en godt betalt fast arbeidstaker får innvilget en kredittramme på 60 000 kroner på det samme kortet. 

Slik påvirker du din kredittkortramme

For å kunne få innvilget en høyere kredittramme må du forbedre din kredittscore. Selv om det er noen faktorer som du ikke kan få gjort noe med, for eksempel alder, er det andre faktorer som du kan forbedre over tid. Dersom du har krav med betalingsanmerkninger bør du prioritere å innfri disse så raskt som mulig. Når dine betalingsanmerkninger slettes, forbedres din kredittscore betraktelig. Det samme gjelder dersom du har dyr gjeld, som for eksempel forbrukslån og annen kredittgjeld. Dersom du ikke kan innfri dyr gjeld med en gang, bør du vurdere å refinansiere slik at du får lavere lånekostnader. Forsøk også å skaffe deg en så stabil arbeidssituasjon som mulig. Dersom du kan vise til en fast og stabil inntekt over tid, er dette positivt. 

Er det mulig å endre kredittrammen? 

Ja, det er mulig å søke om høyere eller lavere kredittramme. Dette kan være fornuftig å gjøre dersom din økonomiske situasjon endrer seg, for eksempel om du har fått en høyere inntekt og ønsker deg mer kreditt. Høyere kreditt gir deg større økonomisk fleksibilitet og mange kredittkort kommer med svært gode fordeler som du kan utnytte. Å betale med kredittkort gir ofte poeng, bonuser, rabatter og/eller cashback, slik at det kan lønne seg å ha en høy kredittgrense tilgjengelig som du kan betale dine utgifter med. 

I noen tilfeller kan det imidlertid være fornuftig å søke om en lavere kredittgrense. Det er nemlig slik at all kreditt du har, uansett om du bruker den eller ikke, regnes som gjeld. Dette kan påvirke dine muligheter for å søke andre lån, som for eksempel boliglån. Har du høy kreditt, kan dette føre til at du får lavere boliglån slik at du ikke får kjøpt den boligen som du ønsker deg. Da er det fornuftig å søke om å få satt ned kredittgrensene på dine kredittkort eller si opp kredittkortene helt. Dersom du har problemer med å holde oversikt over økonomien og ofte bruker mer enn du har råd til å betale tilbake med en gang, kan det også være fornuftig å redusere kredittrammen slik at du ikke havner i økonomisk uføre. Kredittkortgjeld som ikke blir betalt tilbake med en gang er nemlig svært dyr. 

Dette skjer dersom du overtrekker kredittrammen

Mens noen kredittkort har en automatisk sperre slik at du ikke kan bruke mer enn kredittrammen du har fått, vil andre kredittkort belaste overtrekksgebyr og renter. Renten på kredittkort er svært høy. Et annet moment er at gjentatte overtrekk kan bli en del av betalingshistorikken din. Dersom du søker lån på et senere tidspunkt kan potensielle långivere ta dette som et signal på at du ikke har kontroll over din økonomi, noe som kan redusere dine sjanser for å få lån. 

Spørsmål og svar om kredittkortramme

Hva er kredittkortramme?
Hvordan vet jeg hvor mye kredittrammen min er på?
Kan jeg få en høyere kredittkortramme?
Hvilket kredittkort gir den høyeste kredittkortrammen?

Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.

Publisert: 2022-10-05 Sist oppdatert: 2024-02-14