Flybonus er et lojalitetsprogram for flyselskapene. For at du skal velge å reise med dem, gir de deg insentiver i form av flypoeng. Dette har etter hvert blitt utvidet til et samarbeid med kredittkortutstedere hvor disse gir deg poeng til samme formål rett og slett ved at du bruker kredittkortet.
Du er nødt til å registrere deg i lojalitetsprogrammet for å kunne tjene opp poeng, men denne registreringen koster ikke noe.
Det er imidlertid forskjellige systemer for beregning av hvor mye bonus du får og hvordan den kan brukes. Det gjør det vanskelig å sammenligne programmene.
Flybonusen benyttes til kjøp av flybilletter - helt eller delvis. Noen ganger kan de også brukes til hoteller eller leiebiler
Bonusprogrammet til Norwegian kalles Norwegian Reward. Som reward-medlem får du poeng ved å fly med Norwegian eller å bruke Norwegian kredittkort. Du får 1 % bonus for det du bruker kortet for (det finnes bruksområder som gir høyere inntjening av bonus), og poengssystemet er så enkelt som at 1 poeng tilsvarer én krone når du kjøper flybillett.
SAS og Widerøe er på sin side medlem av Star Aliance og bonusprogrammet Eurobonus. Også andre store flyselskap som Lufthansa, Thai Airways, United Airways og Air China.
Poengsystemet er ikke like rett fram som hos Norwegian. Her differensieres det mellom vanlige poeng, ekstrapoeng og statuspoeng. Med mange statuspoeng kan du avansere til sølv-, gull- eller diamantnivå, og dermed få enda raskere opptjening av poeng.
Når det gjelder kredittkort, er det flere forskjellige som er knyttet til Eurobonusprogrammet. Det gjelder blant andre SAS Amex kort, SAS Eurobonus, DNB Upgrade og Sparebanken Sør Visa. Du kan også veksle inn eurobonus-poeng via lojalitetsprogrammet som følger med de vanlige American Express-kortene.
Alle disse kortene har imidlertid ulik opptjening av poeng ved bruk.
Som vi har sett over er eurobonus-systemet ganske differensiert. Det er dermed ikke så lett å foreta en generell sammenligning med en tilsvarende flybonus fra Norwegian.
Flybonusen fra Norwegian kan du enkelt beregne selv. Bruker du Norwegian-kortet for 100 kroner, vil du få tilbake 1 krone du kan investere i en flyreise.
Eurobonuspoengene du må ha for å betale en reise kommer fram når du søker opp prisen på en reise på nettsiden til SAS.
Vi sjekket en reise tur retur Oslo – Alicante en dag i mai hos begge selskapene. Billigste billetten med Norwegian kom på 2589 kroner/2589 poeng, og på 3106 kroner/40 000 eurobonuspoeng med SAS.
Med Bank Norwegian kredittkort må du dermed ha omsatt for 258 900 kroner før du har nok poeng til å betale for reisen med dem.
Kredittkortet SAS Amex Elite lar deg tjene opp 20 poeng per hundrelapp. Det betyr at du må handlet for 200 000 kroner for å oppnå de nødvendige 40 000 poengene. Da må du også ta i betraktning at dette kortet har en årsavgift på 4800 kroner.
SAS Amex Classic er som Bank Norwegian et kredittkort uten årsavgift. Til gjengjeld tjener du bare 10 eurobonuspoeng per hundrelapp. Det innebærer at du må bruke hele 400 000 kroner før du kan betale flybilletten med poengene.
Vi har gjort en del tilsvarende undersøkelser, og kommer alltid til noenlunde tilsvarende resultater der begge selskapene har sine destinasjoner.
Konklusjonen blir at du må reise en del før det lønner seg å betale for et SAS Amex Elite kredittkort framfor å bruke det gebyrfrie Bank Norwegian.
Man bør selvfølgelig også vurdere det litt bredere tilbudet fra Star Aliance, spesielt hvis man reiser utenfor Europa eller ønsker litt ekstra komfort på reisen.
Flybonus er et godt tilbud til den som vet å benytte seg av det. Alt man behøver å gjøre i utgangspunktet er å melde seg inn i Norwegian Rewards eller eurobonusprogrammene. Begge er helt kostnadsfrie. Deretter kan man vurdere om man skal anskaffe seg et av de tilknyttede kredittkortene for å tjene opp ytterligere med bonuspoeng.
Det er heller ikke uvanlig å få inkludert reise- og avbestillingsforsikring ved å betale flybilletter med Mastercard
Programmene, spesielt eurobonus, kan nok være litt vanskelige å få oversikt over. På Din side vil du imidlertid se hvor mye poeng du til enhver tid har, og dermed kan bruke på neste reise.
For noen vil det være en ulempe at det tar tid å opparbeide nok poeng til en reise. Målsettingen bak programmene er jo å belønne de som bestiller mange reiser og bruker kredittkortene mye. Her kan det selvsagt skje at noen lar seg stresse og bruker kortet mer enn de strengt tatt bør i jakten på flere poeng.
Noen kredittkort som gir mye bonus har høye årsavgifter. Det er en ulempe som i så fall må tas med i regnestykket.
Bank Norwegian er klassikeren som er støpt sammen med flyselskapet av samme navn. Det har et enkelt og oversiktlig poengsystem som også gir god uttelling. Kortet er uten årsgebyr og inkluderer reise- og avbestillingsforsikring.
Kortet gir anselige 20 eurobonuspoeng for hver hundrelapp. Dessuten gir det mulighet for en reise hvorsomhelst i verden med Star Aliance for det halve poengtallet som normalt kreves – to ganger i året. På den annen side er det et årsgebyr på 4800 kroner for å ha kortet. Som et toppkort kan det også være en noe streng kredittvurdering før det innvilges.
DNB har praktisk ordnet med en mulighet for oppgradering av sitt ordinære Mastercard, slik at det også kan begynne å tjene inn eurobonus. Det er den enkelte kunde som må bestille denne oppgraderingen, og samtidig melde seg inn i eurobonusprogrammet.
Lavterskelkortet til SAS Amex har ingen årsgebyrer, men gir fortsatt 10 eurobonuspoeng per hundrelapp.
Kredittkortet fra Sparebanken Sør Visa er et annet som kan knyttes til eurobonus av den enkelte kunde. De som gjør det blir belønnet med enn velkomstbonus på 4000 eurobonuspoeng, Videre får kundene 10 poeng for hver hundrelapp som brukes i Norge og 20 poeng hvis de bruker det i utlandet.
Flybonus er noe som gir større verdi jo mer man reiser. Tar vi med at slike kredittkort ofte inneholder andre reiserelaterte fordeler som forsikringer, rabatter på hoteller og leiebiler, loungetilgang med mer, blir det enda mer attraktivt
Den som ikke har råd eller tid til å reise så mye, bør kanskje vurdere sine behov annerledes. Å melde seg gratis inn i et av programmene kan man likevel gjøre, og eventuelt kombinere det med et av kredittkortene som ikke koster så mye.
Det kan imidlertid i så fall være mer hensiktsmessig å ta et kredittkort med bensinrabatt eller et som gir mer tilbake ved kjøp av dagligvarer.
Det første du må avklare er hvilket flybonusprogram du ønsker å knytte kredittkortet til. Reiser du med Norwegian, er det Bank Norwegian som gjelder. Alternativet er eurobonus hvor SAS, Widerøe og de andre selskapene i Star Aliance stiller med turer. Her er det flere kredittkort å velge mellom.
Utover dette må du se på hvor mange kredittkort flypoeng du får, om det er noen spesielle kostnader som årsavgift eller lignende på kortet, og om det skulle følge med noen ekstra reiserelaterte goder på kortet.
Dette siste kan være reise- og avbestilling, loungetilgang eller rabatter på hoteller eller leiebil.
Det er heller ikke noe i veien for å kombinere to eller flere kort for å utnytte fordelene i alle. Vær da oppmerksom på at innvilget kredittgrense regnes som gjeld ved kredittvurdering av nye lån eller kredittkort, og kan slik sett påvirke kredittverdigheten.
Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.