Visa er det amerikanske selskapet som står bak dette enorme nettverket av betalingskort og steder du kan bruke det.
Ethvert brukersted har den karakteristiske Visa-signaturen godt synlig. Det er den som viser at her kan du betale eller ta ut penger med et Visa kort. Det gjelder så godt som overalt i Norge. Dessuten omfatter det samlet over 44 millioner salgssteder og 2 millioner minibanker over hele verden.
Det er banken din som utsteder ditt visa kredittkort, og det er fortsatt der du har kreditten. Men det er altså Visa som sørger for at betalingene blir overført og for sikkerheten.
Historien om Visa er nesten den samme som historien om kredittkort generelt.
Nå fantes det kreditt også før kredittkortene kom. Det var vanlig at kundene kunne handlet «på bok» hos kjøpmannen, og at de betalte senere. For eksempel når de hadde fått lønning.
Da var det en amerikansk bank som kom på noe nytt, det som senere skulle bli til Visa: Hva med et kort som gir deg muligheten til å handle på kreditt hos flere forhandlere?
Et slikt kort ble lansert i 1958, og det tok fullstendig av. Brukersteder sluttet seg til nettverket og stadig flere anskaffet seg kredittkort. Andre banker begynte selvfølgelig også med det samme.
I 1976 ble Visa etablert som det selskapet vi kjenner i dag, og i 2001 passerte antall utstedte Visa-kort 1 milliard.
De vanligste Visa-kortene er kredittkort eller debetkort knyttet til din egen bankkonto.
Hertil er det ulike varianter som fakturakort, der alt forbruk må betales med den månedlige fakturaen, engangskort der du fyller kortet med et bestemt beløp, og ulike bedriftsløsninger.
Når du får et Visa kredittkort fra banken din, er det på sin plass å påpeke at det er banken du inngår avtale med. Det er altså banken som svarer for hvilken rente som beregnes, gebyrer du må betale, og hvilke fordeler du får ved å bruke det. Gebyrfrie kort betegnes av og til som gratis visakort, selv om det beregnes renter ved bruk.
Visa sikrer betalingene dine, og gir deg muligheter til å bruke det alle steder som godtar det. Spesielt viktig er dette i utlandet som ikke dekkes av det norske betalingsnettverket BankAxept.
Ved å bestille nytt Visa kort får du ofte en eller flere forsikringer inkludert, spesielt en egen reise- og avbestillingsforsikring. Det lønner seg å ha en oversikt over disse forsikringene og hva de dekker.
Reise- og avbestillingsforsikringen leveres alltid av et samarbeidende forsikringsselskap med reiseforsikringer som spesiale. De kan ha forskjellige vilkår men har som regel det til felles at du må betale minst halvparten av reisen med visakortet, og at den omfatter familiemedlemmer eller et samlet reisefølge på inntil 4 personer.
Forsikringen dekker da normal tap av bagasje, utgifter ved forsinkelse, sykdom, uførhet og død, og hjemreise. Maksimale forsikringsbeløp varierer mellom selskapene, og det vil ofte være begrensninger i dekningen for personer over 70 eller 80 år.
Leiebiler kommer alltid med en ansvarsforsikring, men egenandelen er ofte ganske høy. Egenadelsforsikringen sørger for at du slipper å betale denne.
ID-tyveri kan skape store problemer ved misbruk av dine personlige data. En ID-tyveriforsikring dekker juridisk assistanse i slike tilfeller.
Har du fylt feil drivstoff på tanken, kan denne forsikringen dekke kostnader ved dette. (Mest vanlig på Visakort med drivstoffrabatter).
Kjøpsforsikring for varer du kjøper med kredittkortet. Blir varen skadet eller stjålet kan du ha rett på dekning med denne forsikringen.
Tannhelseforsikring for høye og uventede regninger fra tannlegen. Tilbys for øyeblikket av Bank Norwegian.
Betalingsforsikring som dekker kredittkortregningen ved sykdom eller arbeidsledighet.
Et visakort på reisen er et must.
Ikke bare kan de ha en inkludert reiseforsikring og brukes på millioner av steder over hele verden, men det er også umåtelig praktisk med et kort framfor å dra med seg masse kontanter.
Stort sett vil du også få bedre vekslingskurs med visa enn det du får ved uttak i banker eller minibanker. Du skal bare huske alltid å velge lokal valuta framfor norske kroner når du betaler.
Det er dessuten tryggere ved at du kan få stoppet overføringen eller få pengene tilbake dersom du blir utsatt for svindel eller tyveri. Blir kortet borte for deg, kan du også få nødkort eller overført nødkontanter.
Innføring av kontaktløs betaling har kommet som et skudd, og representerer en milepæl i Visas og andre kredittkorts utvikling.
Så lenge betalingsterminalen er oppdatert på denne teknologien, holder det å holde kortet inntil for at betalingen skal utføres. Du behøver verken gi fra deg kortet, taste kode, eller putte det inn i terminalen.
Ekstra sikkerhetsfunksjoner innebærer at du kan måtte taste kode for beløp over 500 kroner. Du vil også jevnlig bli bedt om å taste den inn for å forhindre overdreven bruk dersom kortet blir stjålet. Kortet vil heller ikke kunne belastes to ganger for samme kjøp.
Du kan også få visa kort på mobil eller smartklokke, og betale med apper som Google Pay, Apple Pay eller Garmin Pay.
Visa trygger dine betalinger på forskjellige måter. De viktigste er disse:
Vi oppsummerer godene som normalt følger med Visa kreditt:
Visakortene har ingen åpenbare svakheter som gjør at det ikke er noen grunn til ikke å bruke dem. Det er selvfølgelig en rivende utvikling på dette området og på betalingssystemer generelt, så vi er avhengig av at Visa fortsetter å være innovative og tidlig ute når det skjer noe nytt.
Alle Visakort har den samme teknologien i bunn.
Det kan derimot være vidt forskjellige betingelser eller fordeler som følger med fra den enkelte bank eller kredittkort-leverandør.
Du må derfor se hva som er viktigst for deg når du vil finne det beste visa kortet.
Lav rente er for eksempel det som betyr mest dersom du skylder et større beløp på kredittkortet.
Ellers er det kredittkort som gir poeng du kan bruke til reiser med SAS eller Norwegian, kredittkort som gir rabatter eller cashback ved fylling av drivstoff eller kjøp av dagligvarer, og det er kredittkort med ulike bonusprogrammer.
På Kortio får du raskt oversikt over tilbudene fra de enkelte kredittkortselskaper ved å merke dem av for sammenligning.
Espen Jacobsen er jurist og skriver om forbrukerrelaterte emner. Han har tidligere arbeidet med rådgivning innen privatøkonomi. På Kortio vurderer han ulike kredittkort og lager artikler om deres egenskaper og egnethet til forskjellige formål.