Espen Jacobsen oppsummerer
Curve Metal er det mest eksklusive av flere Curve-kort. Det har den høyeste årsavgiften av disse, men også en del fordeler som reiseforsikring og cashback.
Med metall siktes det både til den fysiske fremtoningen og hva kortene kan tilby.
At kortet er laget i metall gjør at det ligger tyngre i lommen eller lommeboka. Det er dermed ikke så lett å miste uten at du kjenner vekttapet. Ellers er de ofte flotte å se på.
Metallet er gjerne rustfritt stål, men det kan også være en blanding av andre metaller. Det er eksempler på kort som er gullbelagt for ytterligere å fremheve eksklusiviteten.
Eierens navn graveres inn med laser på metallkortet, i likhet med kortnummer og utløpsdato.
Metallkortene adskiller seg fra andre kort først og fremst fordi de er fremstilt i metall, og får dermed et annet preg.
Innholdsmessig er det ingen forordninger som bestemmer at metallkort skal ha spesielle funksjoner eller på noen måte være forskjellig fra andre kort. Så lenge det faktisk er metall i kortet, kan utgiveren ikke beskyldes for villedende markedsføring.
Det er imidlertid ikke til å komme utenom at metallkortene er kjent for å ha et eksklusivt preg. De vil derfor som regel utmerke seg med høy kredittgrense og reiserelaterte goder som priority passs å og loungetilgang på flyplasser, flybonuser, hotellrabatter og gratis oppgraderinger når det er mulig.
Metallkort med kreditt vokser ikke på trær, naturlig nok. Hadde de gjort det, hadde de også hengt høyt.
Som andre kort med høye kredittgrenser må du kunne vise til solide inntekter, og mange ganger et godt kontorforhold fra tidligere hos utstederen, før du kommer i betraktning.
I skrivende stund er det kun American Express Platinum som du kan søke på i Norge. Blir du godkjent, koster det i tillegg 7800 kroner i året.
Utvalgte brukere av American Express Platinum kan få tilbud om å søke det enda mer eksklusive American Express Centurion, tidligere kjent som Black Card. Dette kortet er laget i titanium og har en årlig avgift på 35 000 kroner.
Dersom det kun er metallet, og ikke kreditten, som interesserer deg, er det imidlertid enkelte debetkort laget av metall, deriblant Revolut Metal, Curve Metal, N26 Metal og Lunar Pro.
Dersom du ønsker et kredittkort i solid metall i Norge, er dette det mest nærliggende alternativet. Kortets kredittgrense er ikke spesifisert, men du kan tjene betydelig med flybonus og frekventere flyplasslounger med et Amex metallkort. Du vil også kunne få en rekke spesialtilbud fremforhandlet av American Express.
Dette er kortet for den utvalgte elite. Du finner ikke noe søknadskjema til American Express Centurion. Det finner deg hvis du er verdig. Det krever i så fall masse penger på bok, og en historikk med utstrakt bruk av andre American Express kort. Dessuten koster det 35 000 kroner i året.
Revolut er en serie bankkort med Metal som toppkortet. Det er et debetkort som må fylles på før bruk. Da kan det på den annen side gi cashback ved bruk og adgang til loungen på flyplassen når du er ute og reiser.
Curv-kortene er kort som lar deg laste opp andre kredittkort og bankkort, slik at betalingen gjennomføres med Curve. Du velger selv hvilket av de opplastede kortene som skal belastes. Fordelene i metallkortet inkluderer cashback og reise- og avbestillingsforsikring
Metallkortene vi har omtalt er enten svært eksklusive kredittkort eller debetkort hvor du først må sette inn penger. Ingen av disse er gratis.
Ønsker du kredittkort uten årsgebyr må du dermed finne andre alternativer.
Visa og Mastercard er de største betalingsnettverkene for kredittkort, og har dekning hos de aller fleste betalingsmottakere i Norge og i resten av verden.
Utover dette styrer verken Visa eller Mastercard hvilke egenskaper de enkelte utstedende bankene fyller kortene med. Når du ser etter et kredittkort i metall, vil det altså være likegyldig for deg om det er Visa eller Mastercard. Du må lese vilkårene for det enkelte kort.
Blant de mest kjente metallkortene fra Visa internasjonalt finner vi Chase Sapphire Reserve og Amazon Prime Rewards Visa. I tillegg benytter debetkortet Lunar pro seg av Visa-nettverket.
Blant mastercardene finner vi det gullbelagte Dubai First Royal Mastercard, og de mer tilgjengelige debetkortene Revolut metal og N26 Metal.
American Express bruker sitt eget betalingsnettverk, som ikke er like godt utbygd som Visa og Mastercard i Norge. På den annen side har de inntil videre det eneste kredittkortet i metall du kan søke om fra norsk jord, nemlig American Express Platinum, samt det super-eksklusive og allerede omtalte internasjonale kortet American Express Centurion.
Ettersom det kun er American Express som tilbyr kredittkort i metall i Norge, må det nesten måles opp mot VIP-kort som utstedes av andre banker og kredittkortselskap. Vi tenker på kortene med de høyeste kredittgrensene og de mest eksklusive fordelene.
Da er det i første omgang Private banking -kortene til storbanker som DNB, Nordea og Sparebank 1 vi kan sammenligne med. Disse har kredittgrenser opp mot 500 000 kroner og en rekke fordeler. For å søke om disse må du ha betydelige verdier plassert i den respektive banken.
Et annet kort med høy kredittgrense som kan sjekkes ut er SEB Selected.
Alle disse kortene byr på en høy grad av kundeservice, reiserelaterte fordeler og ellers det beste av det banken har å gi.
Espen Jacobsen er jurist og skriver om forbrukerrelaterte emner. Han har tidligere arbeidet med rådgivning innen privatøkonomi. På Kortio vurderer han ulike kredittkort og lager artikler om deres egenskaper og egnethet til forskjellige formål.