Et kredittkort med bonusfordeler beregner bonuspoeng ut fra en viss prosent av det du kjøper. Det er normalt kun varekjøp som gir poeng. Noen kort gir samme prosent for alle typer varekjøp, andre spesifiserer det til en bestemt type varer eller en forhandler. Det kan óg være slik at noen kjøp gir høyere bonus enn andre.
Bonuspoengene kan igjen benyttes til å kjøpe varer eller tjenester for. Hos enkelte kan den også brukes til å saldere kredittkortregningen eller enndog få den overført til egen konto.
Verdien på bonuspoengene er det også opp til det enkelte kredittkort å bestemme. Stadig flere går imidlertid for den enkleste løsningen, nemlig at 1 bonuspoeng tilsvarer 1 krone. Det er tross alt også det beste for forbrukeren.
Hva som gir bonus avhenger av hvem som utgir kredittkortet, hvem de samarbeider med eller hvilken målgruppe de retter seg mot.
De store dagligvarekjedene utgir for eksempel egne kredittkort med gode bonuser for de som handler hos dem. Herunder finner vi kredittkortene Trumf visa bonus og Coop Mastercard bonus. Med Komplett Bank Mastercard kan du på den annen side bruke bonusen din i nettbutikken Komplett.no.
Flyselskapene har egne lojalitetsprogrammer. Kredittkort kan inngå samarbeidsavtaler som gir ekstra flypoeng hvis man handler med dette. Eksempler er Norwegian Visa, Sas bonus Mastercard og Eurocard SAS bonus.
Det finnes dessuten kredittkort som gir poeng ut fra vekslende varegrupper, uavhengig av leverandør. Typiske varegrupper er reise, elektronikk, eller klær og sko. Den bestemmes da etter hvordan Visa eller Mastercard har kodet den enkelte leverandøren.
Bemerk at det kan settes makstak for antallet bonuspoeng du kan tjene opp innenfor en periode, eller tidsfrister for når de må brukes.
Noen kredittkort må du betale for. Det gjelder for eksempel American Express-kortene (med unntak av basic).
Da er det alltid spørsmålet om de er verdt prisen, spesielt sammenlignet med kredittkort uten årsgebyr.
Hvis vi ser på Sas Amex Premium til pris av 1200 kroner i året, Sas Amex Elite til 4800 kroner i året og det gebyrfrie Norwegian Bank Visa, er det en del forskjeller. Men for å avgjøre hvilket som lønner seg mest, avhenger det som så ofte ellers når det gjelder kredittkort av bruken.
Det dreier seg selvfølgelig om hvilket flyselskap du reiser mest med, men også om selskapets ordinære priser og hvor mye du egentlig reiser i løpet av året.
Det dyre Sas Amex Elite gir eksempelvis fordeler som at du kan reise over hele verden to ganger i året for det halve poengantallet og alltid minst sølv-nivå i Eurobonus-programmet. Med dette vil du tjene inn årsavgiften og spare ganske mye ekstra, forutsatt at du har et forbruk som gir betydelig med poeng.
At du får en bonus hver gang du bruker kredittkortet ditt, er selvfølgelig et gode. Det kreves ikke noe annet av deg enn at du benytter kredittkortet når du betaler.
Det kan dog være et par betenkeligheter med bonusen dersom det påvirker forbruksmønsteret ditt i stor grad.
Den største fellen er at du forbruker mer for raskere å få bonuspoengene du trenger til en reise eller vare.
Du skal også passe på å betale ned brukt kreditt hver måned. Etter dét blir den rentebærende, og vil kunne koste mer enn de fordelene du får med bonuspoengene.
Endelig er bonusordninger i mange tilfeller en del av et lojalitetsprogram. Det innebærer at du ikke får utnyttet tilbudene og fordelene fra konkurrentene i for eksempel dagligvarebransjen.
Er du dog bevisst disse forholdene, vil du kunne klare å utnytte deg av bonustilbudet på en konstruktiv måte – med gevinst.
Med Bank Norwegian Visa får du cashpoints du kan bruke til flybilletter eller tilleggstjenester. Cahspoints opparbeider du både ved å fly med Norwegian og ved annen bruk. Mest igjen for får du når du kjøper Norwegian Flex billetter som gir 10 % bonus. Ett cashpoint tilsvarer én krone.
Resurs Gold gir ett poeng for alle kjøp med kortet. Dessuten får du 10 000 poeng i velkomstgave når du bestiller kortet. Ett poeng er verdt 1 krone, og poengene kan brukes til å handle i Resurs´ egen poengbutikk.
Poeng du tjener opp ved bruk av Komplett Bank Mastercard kan brukes til kjøp i nettbutikken Komplett.no. Bonuspoengene har en verdi på en krone per poeng, og opparbeides med 4 % på kjøp hos komplett, 2 % på alle kjøp på Internett og 1 % på øvrige kjøp.
Dette kredittkortet gir 4 % bonus innen én varekategori som du selv velger, og som du bytte ut hver måned. Kategoriene inkluderer flyreiser, klær, elektronikk, sportsutstyr og bensin. Bonusen du opparbeider utbetales til din konto hver måned.
Dersom du ikke kan håndtere et ubegrenset antall kredittkort, må du foreta et valg. Det betyr ikke at du nødvendigvis skal finne fram til det kortet som gir deg den største bonusen, i poeng eller antall kroner, men et kort som har en bonusordning som gir mest igjen i ditt tilfelle med det forbruket du har i dag.
Det går både på hva slags bruk som gir bonus, og hva bonuspoengene kan brukes til. Et bonuskort knyttet til en dagligvarekjede som du av geografiske grunner alltid handler hos, er for eksempel mer interessant uavhengig av alt av gull og grønne skoger konkurrentens kort lokker med.
Sammenligner du flere bonuskort innen samme nisje bør du også se om det er bonustak eller tidsbegrensing for når du kan bruke den.
Denne sammenligningen kan du gjøre her på Kortio. Du velger kortene du vil måle opp mot hverandre, og får fram en plansje med de ulike kortenes vesentlige egenskaper.
Bonus og cashback er to forskjellige fordelsordninger som kan tilbys i forbindelse med kredittkort.
For brukeren er den vesentlige forskjellen at cashback gir penger tilbake på kredittkortkontoen etter et kjøp av definerte varer. Bonuspoeng brukes normalt ved nye kjøp, men det kan i noen tilfeller være mulig å ta ut bonuspoengene i pengebeløp.
Ingen av ordningene kan anses å være generelt bedre enn andre. Det kommer helt an på vilkårene i det spesifikke program og ditt brukermønster hva du tjener mest på.
Cashback er dog litt enklere og oversiktlig, da det er det spesifisert beløp som returneres etter hvert kjøp. Bonuser må du ofte regne litt på selv. Du kan imidlertid også her få grei oversikt ved å gå inn din profilside i det enkelte bonusprogram.
Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.