Et kredittkort kan ofte være en gunstig betalingsmåte som gir deg ekstra økonomisk fleksibilitet og flere fordeler i hverdagen. I denne artikkelen forklarer vi alt om kredittkort rente, hvorfor kredittkort har rente, hvordan du kan få rentefri kreditt og hva som bestemmer rentene på kredittkort. Vi svarer også på ofte stilte spørsmål knyttet til kredittkort rente.

Hva er kredittkort rente?

Når du bruker et kredittkort, låner du i praksis penger. Kredittkort rente er rentesatsen du må betale på dette lånet dersom du ikke betaler tilbake det du skylder innen forfall. Renten på kredittkort er ofte høyere sammenlignet med andre typer lån.

Derfor har kredittkort rente 

For å kunne forstå hvorfor kredittkort har høy rente er det nødvendig å se på hvordan produktet er strukturert og på hvilken måte kredittkortutstedere tjener penger. Når banken utsteder et kredittkort med en kredittgrense, gir de i praksis et lån til kunden. I motsetning til for eksempel boliglån, er ikke dette lånet på noen som helst måte sikret, slik at banken risikerer å tape penger dersom kunden ikke betaler tilbake kreditten. I tillegg har banken begrenset informasjon om kunden. Når banken innvilger et kredittkort baseres avgjørelsen kun på en kort kredittsjekk som kun gir en pekepinn på lånetakeres økonomi. Banken har altså ingen sikkerhet og selve vurderingen er gjort kun på overflaten, noe som innebærer en høyere risiko. For å oppveie denne risikoen, belaster banken en høy rente på kredittkort.

Derfor har ulike kredittkort ulike rentesatser

Selv om rentene på kredittkort generelt er høye, vil rentesatsene variere mye fra bank til bank. Det er helt opp til kredittkortutstederen å bestemme hvilken rente som skal belastes og dette er en av grunnene til at det kan være høyst ulik rente på de forskjellige kredittkortene. Derfor er det lurt å sammenligne flere kredittkort før man går til anskaffelse av et nytt kort.  

Dette er rentefri kreditt 

Selv om kredittkort har høy rente, begynner renten som regel ikke å løpe med en gang. Det er vanlig med rentefri kreditt fram til forfallsdato. Dette kalles også rentefri periode. Her forklarer vi hvordan dette fungerer. 

Hver gang du bruker et kredittkort, tar du i praksis opp et mindre lån som må betales tilbake når kredittkortregningen kommer. De fleste kredittkort har en rentefri periode fram til kredittkortregningens forfall. Det betyr at dersom du betaler hele beløpet du skylder innen forfall, betaler du heller ikke renter eller gebyrer. Slik kan du bruke kredittkort rentefritt. Den rentefrie perioden kan variere, men mest vanlig er det at kredittkort kommer med en rentefri periode på mellom 30-45 dager. 

Slik kan du unngå å betale rente på kredittkort

Dersom du har et kredittkort med rentefri kreditt kan du helt unngå å betale renter om du betaler hele beløpet ved forfall. Da får du i praksis et rentefritt lån. Mange kredittkort kommer også med andre gode fordeler som ulike forsikringer inkludert, cashback, rabatter, poeng og andre goder. Slik kan du faktisk tjene økonomisk på å bruke kredittkort dersom du alltid betaler i tide.

Årsavgift på kredittkort

I tillegg til rente har enkelte kredittkort årsavgift. Dette gjelder ikke alle kredittkort, men særlig de mer eksklusive kredittkortene kan ha en årsavgift. Ofte har disse kortene gode fordeler som vil veie opp for årsavgiften dersom man bruker kortet riktig.

Nominell versus effektiv rente kredittkort

Du vil ofte se at renten på kredittkort oppgis både i nominell og effektiv rente. Den nominelle renten uttrykker kun selve rentesatsen dersom du må betale renter på kortet. Effektiv rente kredittkort inkluderer i tillegg gebyrer og andre kostnader du må betale. Den effektive renten gir et bedre bilde av hva kredittkorttet vil koste deg, derfor bør du alltid sammenligne den effektive renten når du skal velge kredittkort. 

Spørsmål og svar om kredittkort rente

Hva er rente kredittkort?
Hvordan finner jeg kredittkort med lav rente?
Hvordan kan jeg slippe å betale rente på kredittkort?
Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?
Hvordan fungerer renter på kredittkort?
Espen Jacobsen

Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.

Publisert: 2022-11-10 Sist oppdatert: 2023-05-08