Å bruke et kredittkort gir mange fordeler, hvorav rentefri periode er én av dem. Med et kredittkort vil banken gi deg rentefri kreditt, som i prinsippet er et gratis lån i en viss periode. Her forklarer vi fordelene av å bruke et kredittkort med rentefri periode samt hvordan det fungerer.

Alt du trenger å vite om den rentefrie perioden

For å forstå hva rentefri periode på et kredittkort betyr, må du først og fremst ha en forståelse for hva renter er. Kort forklart er rentene på kredittkortet prisen du betaler for å låne penger fra banken eller kortustederen. 

Fordelen med den rentefrie perioden er at du faktisk ikke betaler renter før denne perioden er utløpt. Med andre ord låner du penger gratis, så lenge du tilbakebetaler pengene innen tidsfristen. 

Har du noen kommende økonomiske utgifter hvor du trenger penger raskt? Da vil du i så fall kunne bruke kredittkortets rentefrie kreditt. Det eneste som er viktig å vite i forkant er at du evner å betale tilbake beløpet innen fristen. Hvis ikke kan det koste deg dyrt, i og med at renter på kredittkort som regel er nokså høye. 

Når påløper renter på kredittkortet?

De fleste kredittkort tilbyr rentefri kreditt. Hvor mange dager vil variere mellom de ulike kredittkortselskapene, vanlige rentefrie perioder er 30 dager, 45 dager eller 50 dager. 

La oss si at du velger et kredittkort med 45 dager rentefri periode og at en ny periode begynner den første dagen i en ny måned:

 1. Den første rentefrie perioden starter 1. januar. Med 45 dager rentefri kreditt, vil du kunne låne penger helt frem til 14. februar. 
 2. Dersom du ikke betaler innen denne fristen, vil rentene påløpe. 
 3. Hvor mye du må betale i renter, avhenger av rentesatsen på ditt kredittkort. 

Har du ikke midlene til å betale hele beløpet innen tidsfristen, bør du uansett betale så mye du kan. Det vil nemlig kun legges renter på utestående gjeld. Selv om du ikke betaler hele beløpet, vil det ikke påløpe renter på beløpet du låner i neste periode, før forfallsdatoen inntreffer. 

En annen ting som er viktig å tenke på, er at den rentefrie perioden ofte kun gjelder ved betaling for en vare eller en tjeneste, og ikke ved kontantuttak. Dette bør du være obs på før du tar ut penger med kredittkortet

Fordelen med 45 dagers rentefri kreditt

Det kan være en stor fordel å velge et kredittkort flere rentefrie dager, spesielt dersom du på forhånd vet at det kan dukke opp situasjoner hvor du har behov for å låne penger. Da har du nemlig lenger tid på deg til å betale tilbake kreditten, før rentene legges til. 

Her er noen fordeler du får med et kredittkort med 45 dagers rentefri kreditt:

 • Du kan låne penger gratis i opptil 45 dager.
 • Du slipper å måtte ta opp et lån dersom du trenger penger raskt
 • Med andre lån vil renten som regel påløpe umiddelbart
 • Gir deg økonomisk fleksibilitet

Beste kredittkort med lang rentefri periode

Det finnes mange kredittkort som har en rentefri periode på 45 dager eller lenger. I tillegg til den rentefrie perioden kan det være lurt å velge et kredittkort som kommer med fordeler du vil dra nytte av. 

Her er fem kredittkort med lang rentefri periode:

 • Morrow Bank Mastercard: Med 50-dagers rentefri periode og bonus på alle handler, er kredittkortet fra Morrow Bank et godt valg. Kortet har blant landets beste bonusprogrammer og medfølger gratis forsikringer. 
 • Ikano Visa: Kredittkortet kommer med en rentefri kreditt på 50 dager, i tillegg til at kunder kan søke om rentefri betalingsutsettelse på inntil 9 måneder. Med kortet får du rabatter på dagligvarer og drivstoff, samt gode reiseforsikringer. 
 • Bank Norwegian: Reiser du ofte, er Bank Norwegians kredittkort et ypperlig valg. Her vil du samle opp flybonus på alle kjøpene du utfører. Kortet kommer med en rentefri periode på 45 dager. 
 • Re:member Black: Blir omtalt som et av de beste kredittkortene i 2024 og har en rentefri periode på 25 dager. Med kortet får du inntil 20 % rabatt på over 200 butikker. 
 • Santander Red: Med en rentefrihet på 50 dager og lave kredittkort-renter, kan Santander Red være et godt alternativ for mange. Kortet kommer med mange bonusfordeler. 

Slik unngår du renter på kredittkortet

Det lønner seg ikke å låne penger fra et kredittkort, på grunn av de høye rentene som følger med. Derfor er det anbefalt å betale tilbake hele beløpet ved forfall. Da vil du unngå at det påløper renter. 

En enkel måte å unngå rentene på, er å sette opp en eFaktura. Da vil all informasjonen være utfylt direkte i nettbanken din, og det eneste du trenger å gjøre er å bekrefte betalingen. På den måten vil du kunne dra full nytte av den rentefrie perioden, samtidig som du sikrer at du betaler de lånte pengene innen fristen.  

Ikke lån penger du ikke kan tilbakebetale

Før du går i gang med å bruke et kredittkort, er det viktig å være sikker på at du kan tilbakebetale pengene du bruker. En vanlig feil mange begår er at de bruker mer enn antatt, og derfor sliter med å betale fakturaen når den dukker opp. 

I verste tilfelle kan du ende opp med å havne i en økonomisk knipe. Dette kan avverges ved å ha en god oversikt over din økonomi og følge med på hvor mye du bruker underveis. 

Hvor viktig er den rentefrie perioden?

Hvor viktig den rentefrie perioden er, avhenger av hvordan du planlegger å bruke kredittkortet. Dersom du kun ønsker å bruke fordelene som medfølger et kredittkort, og vet at du kan tilbakebetale de lånte pengene med en gang, er den rentefrie perioden mindre viktig. 

Ønsker du derimot et kredittkort for å få mer økonomisk fleksibilitet og for å låne penger til høye utgifter? I så fall vil den rentefrie perioden være nokså viktig. Da har du lengre tid på deg til å tilbakebetale løpet, før eventuelle renter vil påløpe!

Spørsmål og svar om rentefri periode med kredittkort

Dette er vanlige spørsmål vi får om kredittkort med rentefri periode:

Hva er kredittkort rentefri periode?
Hvordan unngå renter på kredittkort?
Når påløper renter kredittkort?
Når løper renter på kredittkort?
Hvordan funker rente på kredittkort?
Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2023-11-28 Sist oppdatert: 2024-02-06