Det er ingen tvil om at det har skjedd mye endringer i den økonomiske situasjonen de siste årene som gjør at mange må leve på et strammere budsjett. Inflasjon fører til at dagligdagse varer og tjenester som strøm, bensin og mat blir stadig dyrere og dyrere. Det å ha et budsjett og gjøre smarte tiltak kan utgjøre en stor forskjell i den økonomiske situasjonen vår. De fleste kan også redusere kostnader med noen få, enkle grep. Her er 17 gode tips på hvordan du kan få økonomien til å gå rundt med et budsjett.

1. Sett opp et månedsbudsjett

Budsjett er et verktøy som hjelper deg med å holde oversikt over økonomien din, gjennom å få en oversikt over alle inntekter og utgifter. Et budsjett hjelper deg både til å sørge for at du har nok til å betale alle dine regninger, og det hjelper også til å se hvor det er mulig å spare penger. 

Det trenger hverken være tidkrevende eller vanskelig å sette opp et budsjett. Du trenger bare å sette av litt tid til å få oversikt over din økonomi og deretter tilpasse budsjettet ut fra dine økonomiske forutsetninger. Når du først har gjort jobben med å sette opp et budsjett trenger du bare å gjøre små justeringer underveis når det skjer endringer som påvirker budsjettet. Vi skal nå se på hvordan du setter opp et budsjett. 

Få oversikt over din inntekt

Det som først og fremst er viktig er å finne ut hvor mye penger som faktisk kommer inn hver måned. For noen kan dette bety faste beløp hver måned, for andre som jobber deltid eller studerer kan dette beløpet være mer variabelt. 

Regn ut ditt budsjett

Dersom du ikke har en fast inntekt kan du fortsatt lage budsjett på det du omtrent forventer å få inn i måneden, basert på gjennomsnittet av det du har tjent de siste 3 månedene. Her er et eksempel på hvordan du kan regne ut det:

Måned
Måned 1
Måned 2
Måned 3
Totalsum: 44 600
Inntekt
17 200 kr
12 900 kr
14 500 kr
Inntekt i snitt: 14 867 kr / mnd.

(Merk at tallene i kolonnen bare er ment som en illustrasjon). 

Sett opp alle faste og variable utgifter

Neste steg er å få en oversikt over utgifter, både de faste og variable. Eksempler på faste utgifter kan være husleie, forsikringer, mobilabonnement, treningsmedlemskap og lignende. Dette er altså de utgiftene som kommer med et forutsigbart beløp. 

Variable utgifter er de utgiftene som typisk kan variere fra måned til måned, som mat, shopping, reiser og strømregningen. Det kan naturligvis være vanskelig å vite eksakt hvor mye man forventer å bruke på disse utgiftene i måneden, men også her kan man bruke et gjennomsnitt av hva du har brukt den siste tiden som utgangspunkt. Dersom du bruker mellom 400 og 600 kr i måneden på en kategori, rund gjerne opp til 600 kr for å ha ekstra spillerom. 

Etterhvert som du har fått oversikt på dine utgifter kan det være lurt å gjøre seg noen tanker på om det er noen poster du ønsker og har mulighet til å redusere. Mat og småkjøp er ofte den posten vi har minst oversikt over pengebruken. Tenk over om du kan redusere hvor ofte du kjøper mat og drikke ute, eller om du kan kutte ned på shopping for eksempel. Små tiltak hver måned kan på sikt utgjøre flere tusenlapper spart i året. 

Oversikt over utgifter

Nettbanken er et fint verktøy å bruke for å få oversikt over hvor mye penger du bruker i hver kategori, både når det gjelder de faste og variable utgiftene. 

Eksempel på hvordan en oversikt over utgifter kan se ut. I dette eksemplet blir totalsummen 13.797 kr:

Faste utgifter
Husleie: 7000 kr
Mobilabonnement: 299 kr
Treningsmedlemskap: 349 kr
Månedskort kollektiv transport: 549 kr
Variable utgifter
Mat: 3500 kr
Strøm: ca. 400 kr
Shopping: 1000 kr
Spise/drikke ute: 700 kr

(Merk at tallene i kolonnen bare er ment som en illustrasjon). 

Når du nå har en oversikt over dine utgifter og inntekter finner du fort ut om dette forholdet fungerer eller ikke. Kanskje ønsker du i tillegg å spare penger ved siden av? Da kan det være lurt å også sette dette inn i budsjettet. 

Om det går mer penger ut enn inn er det på tide å gjøre noen grep!

2. Samle bonuspoeng og cashback med kredittkort

Det kan være fort gjort å tenke at med et kredittkort bruker du penger du ikke har, og kanskje mer enn nødvendig - men dette trenger absolutt ikke være tilfelle. Sammenliknet med vanlige bankkort kan du oppnå mange fordeler som gjør at du faktisk kan spare penger. Det finnes en rekke billige kredittkort, som er helt kostnadsfrie å benytte seg av.

Eksempler på disse fordelene kan være cashback (penger tilbake på kjøp) og bonus som du senere kan bruke. Det fungerer på den måten at du enten får pengene på en konto eller at det trekkes fra kredittkort-fakturaen din. Noen kredittkort kommer også med ulike forsikringer inkludert. 

Det er riktignok viktig å betale ned kredittkort fakturaene i sin helhet for å unngå dyre renter. 

3. Unngå spontankjøp

Vi har nok alle opplevd hvor fristende det kan være å gjøre spontankjøp i ny og ne. Før du gjør eventuelle spontankjøp er det viktig å tenke over konsekvensene av dette, spesielt om du forholder deg til et stramt budsjett. Den gleden du får av kjøpet nå vil sannsynligvis gå på bekostning av noe annet senere. 

Det er viktig å tenke over om det du ønsker å kjøpe faktisk er noe du trenger og prioriterer å bruke penger på nå. Gi det gjerne noen dager hvor du tenker på det. Ofte vil du oppleve at etter en liten stund innser du at det kanskje ikke var så viktig likevel. 

Som det ligger i navnet så er spontankjøp sjeldent veldig gjennomtenkt, og derfor ofte ikke så nødvendige kjøp heller!

4. Handle gjerne på nett, men gjør det på en fornuftig måte 

Det er mange fordeler med å handle på nett. Ikke bare slipper du å løpe rundt i butikker og stå i kø, men du får her muligheten til å velge og vrake mellom ulike leverandører. Og nettopp dette gjør at du kan spare mye penger. 

Det finnes mange ulike tjenester, som Prisjakt, som gjør at du enkelt kan sammenligne priser på ett og samme produkt. Et produkt kan nemlig ha stor forskjell i pris fra en nettside til en annen, da mange har hyppig ulike tilbud. 

5. Planlegg dine matinnkjøp 

Planlegging er viktig når det kommer til å holde et budsjett. Planlegg måltider og mat som skal kjøpes i løpet av en uke, og unngå hyppige småturer på butikken. Du kan for eksempel sette av en dag der du lager en handleliste og gjør hele ukeshandelen. Dette sparer deg for både tid og penger! Også her kan det være greit å unngå for mange spontankjøp i matbutikken.

Det kan også være greit å være bevisst på hvilke matbutikker man benytter seg av, da det kan være overraskende store forskjeller. I tillegg finnes det en rekke smarte apper som gir deg komplett oversikt over alle de ulike tilbudene på matbutikkene. 

6. Tilpass matmenyen ut fra sesong

En ting mange kanskje ikke er obs på er hvordan prisene på ulike matvarer, grønnsaker og frukter endrer seg gjennom året. Ved å tilpasse matmenyen ut fra sesong kan man faktisk spare penger. Råvarene som er i sesong er ofte både billigere (fordi de er mer tilgjengelige) og dessuten mer næringsrike. 

7. Ta med egen lunsj

Det kan være fristende å kjøpe mat i kantina på jobben eller skolen, men i lengden blir dette dyrt dersom det blir en vane man gjør fem dager i uka. Planlegg heller å ta med egen lunsj og inkluder det du trenger i handlelisten for å få dette til. For eksempel kan du bruke restene fra middagen dagen før som lunsj, med ulike variasjoner. Dette enkle tiltaket kan gjøre at du sparer flere tusenlapper i året! 

8. Planlegg reisene dine i forkant

Er du tidlig ute med å planlegge reisen, blir det som regel billigere. Ser man for eksempel på flybilletter, er det mye billigere å kjøpe flybilletter god tid i forveien fremfor i siste liten (med unntak av enkelte restplasstilbud). Det er også viktig å sammenlikne reisen på tvers av reiseselskaper, da det også her kan være forskjell på pris. 

Tips: Dersom du er student eller pensjonist, tilbyr mange reiseselskaper rabatt på både tog, buss, fly og båt. 

9. Benytt deg av gratis lojalitetsprogram og rabatter 

Mange butikker og leverandører tilbyr gratis lojalitetsprogram der man kan få ekstra rabatter og spare opp bonuspoeng til fremtidige kjøp. Dersom du bruker mye penger i en bestemt kategori (reise, netthandel, drivstoff) finnes det mange kredittkort som har spesifikke rabatter og bonusordninger for nettopp dette. 

Dersom det ikke haster med å handle visse varer og tjenester ser man ofte igjen og igjen at de faller i pris spesifikke tider på året, så man kan gjerne vente til produktet uansett kommer på salg. 

10. Handle klær og utstyr brukt - og selg det du selv ikke bruker!

Det er mange fordeler med å handle second hand. Ikke bare er det miljøvennlig, men også mye billigere! Man kan kjøpe ulike produkter, klær, møbler og sportsutstyr så å si ubrukt og i svært god stand. Det finnes mange gode bruktbutikker, men man kan også benytte seg av digitale plattformer som Finn og Tise. Er du på utkikk etter noe spesifikt kan man bare søke opp produktnavnet og vipps så finner du kanskje akkurat det du leter etter, bare til en lavere pris.

En annen fordel er at du kan selv tjene penger på dette ved å selge unna det du uansett ikke bruker. Ofte har vi ting liggende i hjemmet som vi knapt bruker, og hva er vel bedre enn å tjene penger på å selge det til noen som faktisk har glede av å bruke det! 

11. Finn billigere alternativer 

Ofte tilegner vi oss vaner som kan koste oss mye. Det kan noen ganger være fint å forsøke å finne andre kreative løsninger som også koster mindre! 

Istedenfor å dra på en dyr restaurant kan man heller samle vennegjengen hjemme og lage et godt måltid sammen. Kanskje oppdager man nye retter man aldri har smakt før, og får inspirasjon til å lage mer mat hjemme. 

Istedenfor å kjøpe dyre bursdags- og julegaver kan man heller lage hyggelige, kreative gaver selv. Kanskje oppdager man et nytt talent eller hobby? 

Ønsker du å få et avbrekk fra hverdagen, men har lite penger til overs til reise? Dra på telttur og utforsk naturen. Ofte kan man finne billig og gratis utstyr man kan låne dersom man ikke har dette selv. 

12. Gå gjennom dine abonnement

Det er ikke uvanlig å ha mange ulike abonnement som man betaler for månedlig. Mobilabonnement, treningsmedlemskap, streamingtjenester, musikktjenester, apper… listen kan være lang! 

Ofte abonnerer vi på tjenester vi egentlig ikke bruker. Skaff deg en oversikt på hva du abonnerer på og om du faktisk bruker tjenesten nok til at det er verdt det. 

Man kan også se på billigere alternativer hos konkurrentene. Man kan spare flere hundrelapper i måneden dersom du finner et billigere mobilabonnement eller bytter til et rimeligere treningssenter. 

13. Bytt medlemskapet på gym med å trene hjemme!

Mange tenker nok at å dra på treningssenteret er eneste mulighet for å holde seg i form. Om du uansett ikke trives med å trene på gym og periodevis er støttemedlem, finnes det alltid bedre og rimeligere alternativer.

Det finnes for eksempel mange treningsvideoer på Youtube, treningsapper og nettsider der du kan bli inspirert til å gjøre treningsøkter hjemme (uten at du trenger å kjøpe ekstrautstyr). 

Med litt research kan man også finne praktiske utegym i nærområdet eller fine løyper som er godt egnet til løping. Kombinasjonen av gratis trening og frisk luft høres kanskje ikke så verst ut? 

14. Benytt deg av smarte apper for å holde kontroll på økonomien

En av fordelene med det digitale samfunnet vi nå lever i, er alle verktøyene og appene som gjør hverdagen litt enklere. For eksempel kommer mange debet- og kredittkort med funksjonelle apper som gir deg bedre oversikt på økonomien. Alt du kjøper legges i ulike kategorier som gir deg bedre kontroll på hvor mye penger du bruker. Du kan også legge inn fullt automatiserte funksjoner slik at du setter over penger til sparing uten at du selv trenger å gjøre noe.

15. Samle alle smålån og ubetalte kredittkortregninger

Det kan være mye penger å spare på å samle sammen alle smålån og utestående kreditt. Har du for eksempel flere ulike smålån eller kredittkortregninger har disse sannsynligvis en ganske høy rente hver for seg. Ved å samle disse får du både bedre oversikt og kan redusere rentekostnader. Enkelte ganger kan det faktisk også lønne seg å flytte sine lån over til en helt ny bank, som kan tilby lavere renter. 

16. Betal alltid regninger i tide

Betal alltid regningene dine før forfall. På denne måten unngår man unødvendige purregebyr. Du kan sette opp avtalegiro slik at du slipper å bekymre deg for dette. Å ikke betale regninger i tide er en lat og unødvendig måte å tape penger på!

17. Unn deg det du ønsker - men med sunn fornuft!

Det er ikke alltid like enkelt å klare seg på budsjett og det krever en god mengde disiplin til tider. Uforutsette utgifter og fristelser vil alltid dukke opp. Likevel er det viktig å gi seg selv belønninger og unne seg noe ekstra i ny og ne. 

Om mulig, sett av et beløp i måneden som du kan bruke akkurat som du vil! Dette trenger ikke å bety at det må gå på bekostning av sparing eller andre poster i budsjettet. Det kan være alt fra en god vin, en opplevelse eller et nytt klesplagg - alt ettersom hva du selv har av interesse. Det å ta kontroll over egen økonomi kan til tider være svært utfordrende og krevende, så du har all grunn til å være stolt over at du nå har tatt dette steget! 

Lykke til!

Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2023-11-23 Sist oppdatert: 2024-04-04