Kredittkort brukes helst til betaling ved brukersteder eller ved netthandel, men kan i de fleste tilfeller også brukes til å betale regninger. I det følgende ser vi nærmere på hvordan dette går for seg, og hvordan du med fordel kan benytte deg av denne muligheten.

Kan man betale regninger med kredittkort?

Svaret er at dette er mulig for de fleste kredittkortene som utstedes i dag. Det er imidlertid opp til den enkelte bank eller kredittkortleverandør om de vil tilby denne tjenesten. 

Fakturaer som skal betales ramler inn hver måned. Kanskje har du eFaktura eller andre avtaler om automatisk trekk fra bankkonto på de fleste. Men det kan hende en måned at det kommer en ekstra høy eller uventet regning. Det er da du spør deg selv om det er mulig å bruke kredittkortet på denne.

Slik betaler du regninger med kredittkort

Det vanligste er at det er tilrettelagt for betaling av regninger gjennom nettbankløsningen. Du går da inn på kredittkortet, og gjennomfører transaksjonen på omtrent samme måte som om du betaler direkte fra konto. Du kan betale med kid-nummer eller bare melding. Betalingen vil spesifiseres på din kredittkortfaktura.

Et alternativ dersom nettbanken ikke tillater direkte regningsbetaling med kredittkort, er å overføre pengene først fra kredittkortet til din bankkonto, hvoretter den kan betales.

Kostnader ved å betale regningen med kredittkort

I de fleste tilfeller vil betaling av regninger eller overføringer fra kredittkort likestilles med kontantuttak. 

Det betyr for det første at det påløper kredittkortrente fra samme dag som du foretar betalingen. Dette er i motsetning til varekjøp, hvor du alltid får en rentefri utsettelse inntil fakturaen på kredittkortet forfaller.

For det andre har de fleste kredittkort gebyr på kontantuttak, og dermed også på regningsbetaling. Størrelsen på dette gebyret varierer fra kort til kort, men kan typisk være 40 kroner pluss 1 % av kontantbeløpet.

Det gjelder imidlertid ikke alle. TF Bank Mastercard og Bank Norwegian Visa er eksempler på to kort som ikke tar dette gebyret.

Gode kredittkort som aksepterer regningsbetaling

Ikke alle kredittkort fungerer like godt for betaling av regninger. Kredittkortene som er listet under er imidlertid godt tilrettelagt for dette, til forholdsvis lave kostnader.

Kan alle regninger betales med kredittkort?

I prinsippet er det ikke forskjell på fakturaer som betales med kredittkort. Regninger på husleie, strøm eller andre tjenester betales med kid-nummer eller andre betalingsopplysninger, så sant det er dekning på kredittkortet.

Enkelte mottakere har endog spesielt tilrettelagt for betaling med kredittkort, slik at du betaler direkte fra kundesiden uten å logge deg inn i nettbank. Herunder finner vi telekommunikasjonsselskapene Telenor, Telia og Talkmore.

En vesentlig begrensning er det imidlertid at du inntil videre ikke kan foreta betaling av regninger fra Skatteetaten med skattekortet.

Man kan heller ikke omgå transaksjoner som er forbudt etter norsk lov ved å kamuflere det som fakturabetaling. Det gjelder for eksempel hvitvasking av penger eller overføringer til utenlandske gamblingsider.

Er det lurt å betale regninger med kredittkort? Fordeler og ulemper

Det kan oppstå problemer når regningene ikke blir betalt til forfall. Mulige konsekvenser er inkasso eller stenging av strøm eller opphør av andre løpende tjenester.

Dersom det er et par dager til neste lønningsdag, kan du unngå dette ved å betale regningen med kredittkortet.

Er det snakk om en større regning, for eksempel etter at bilen har vært på verksted, kan du betale den ned over lengre tid. Du er ikke nødt til å betale hele kredittkortregningen med en gang, men kan en periode velge å betale et obligatorisk minstebeløp.

Ulempen i forhold til å betale fra bankkonto, er at det blir dyrere med kredittkort. Det belastes renter fra dag én inntil kreditten er dekket opp, og de fleste har som nevnt gebyr for tjenesten.

Du vil heller ikke få bonuser eller cashback, som du får med en del kredittkort når du bruker dem til varekjøp.

Den største faren er imidlertid at det kan oppstå en rentebærende saldo på kredittkortet du vil få problemer med å betale ned.

Betaling av regninger med kredittkort er dermed ikke vårt førstevalg. Det kan fungere som en buffer mot uforutsette utgifter, men bør i så fall nedbetales så fort som mulig.

5 beste kredittkortene for å betale regninger

Topp 5 beste kredittkort for betaling av regninger

TF Bank Mastercard
Søk nå Annonselenke
TF Bank Mastercard
Årsgebyr
0 kr
Maks kreditt 150 000 kr
Effektiv rente 26,69 %
Bank Norwegian
Søk nå Annonselenke
Bank Norwegian kredittkort
Årsgebyr
0 kr
Maks kreditt 150 000 kr
Effektiv rente 24,40 %
re:member gold
Søk nå Annonselenke
re:member gold
Årsgebyr
0 kr
Maks kreditt 150 000 kr
Effektiv rente 23,81 %
Instapay Mastercard
Søk nå Annonselenke
Instapay Mastercard
Årsgebyr
0 kr
Maks kreditt 100 000 kr
Effektiv rente 21,66 %
re:member black
Søk nå Annonselenke
re:member black
Årsgebyr
0 kr
Maks kreditt 150 000 kr
Effektiv rente 30,33 %

Forskjeller på Visa, Mastercard og Amex

Visa og Mastercard er betalingsnettverk og sørger for at betalingene kommer fram dit de skal. Hvilke betingelser som knyttes til betaling av regninger er det kredittkortutsteder som avgjør, og ikke Visa eller Mastercard.

American Express, eller Amex, har sitt eget betalingsnettverk og kommer litt på siden av disse. Det er også en rekke betalingsmottakere som ikke er med i dette betalingsnettverket.

Kortene deres kan heller ikke brukes direkte til regningsbetaling. De har på den annen side en funksjon de kaller gjeldsoverføring. Med det menes at du kan bruke deres kredittkort til å betale lån eller annen kredittkortgjeld. I praksis betyr det at American Express overtar gjelden. 

Vi bemerker at American Express har en nominell rente på over 19 %, og at det for de fleste gjeldsforpliktelser ikke vil lønne seg. Dersom du har betalingsproblemer bør du prøve å forhandle med den aktuelle kreditoren, og ikke bruke kredittkortet.

American Express kan imidlertid brukes til regningsbetaling dersom du legger kortet inn i betalingstjenesten Bill Kill. Betaler du regninger med SAS Amex kort via denne, reklameres det også med opptjening av eurobonuspoeng. Bill Kill krever for øvrig eget abonnement med månedlig betaling.

Vanlige spørsmål om å betale regninger med kredittkort

Det er egne prosedyrer for betaling av regninger med kredittkort. Dette er noen av de vanligste spørsmålene.

Kan man bruke kredittkort til å betale regninger?
Kan man betale med kredittkort i nettbanken?
Hva koster det å betale med kredittkort?
Hvordan betale regning med Mastercard?
Hvilke regninger kan jeg betale med kredittkortet?
Får jeg bonuspoeng hvis jeg betaler regningen med kredittkortet?
Espen Jacobsen

Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.

Publisert: 2023-07-03 Sist oppdatert: 2024-06-20