Dersom du bruker kredittkortet riktig kan du bli belønnet med forsikringer og bonuser, men hvis du bruker det uansvarlig kan du i verste fall havne i økonomiske problemer. Derfor bør du vite hvordan du bruker kredittkortet ansvarlig. Vi ser på hvordan du bruker kortet sikkert, slik at du unngår gjeldsfeller og drar nytte av kortets fordeler.

Unngå kredittkortenes gjeldsfeller

Kredittkort har fått et ufortjent dårlig rykte. I motsetning til vanlig bankkort, er det ofte flere fordeler inkludert i kortet. Du må vite hvordan du bruker kortet smart. Under gir vi deg 3 tips til hvordan du bruker kredittkortet sikkert og unngår å havne i finansielle problemer: 

1. Betal kredittkortgjelden innen rentefri periode

De fleste kredittkort kommer med en rentefri periode, ofte på rundt 45-50 dager. Dersom du betaler pengene du bruker med kortet innen denne perioden, er lånet helt gratis. Hvis du ikke betaler innen tidsfristen, vil rentene begynne å påløpe. 

Siden kredittkortrentene er relativt høye, vil dette kunne bli svært dyrt på sikt. Et smart tips er å sette opp eFaktura. Da vil du få melding i både nettbanken og på e-post hvor mye du skylder og når forfallsdatoen er. Dette gjør det enklere å forsikre at du betaler innen den rentefrie perioden til kredittkortet. 

For noen år tilbake kunne bankene fakturere deg for minstebeløpet du måtte betale. Det er ikke lenger tilfelle, og du vil bli fakturert for hele det skyldige beløpet. Dette har gjort det enklere for kunder å betale lånet innen fristen. Du kan selvfølgelig gå inn i nettbanken og redusere beløpet, men dette er ikke anbefalt!

2. Ikke bruk mer penger enn du har tilgjengelig 

Dette er en enkel regel som forsikrer at du ikke havner på en baksmell. Aldri bruk mer penger enn du har tilgjengelig på brukskontoen med kredittkortet. Å venne seg til tanken om at kreditt er ekstra penger tilgjengelig, vil kunne få store konsekvenser for din økonomi. 

Her er et enkelt tips til hvordan du kan unngå dette:

Lag en egen konto hos banken som er forbeholdt til å tilbakebetale kredittkortgjelden. Når du bruker penger på kredittkortet, fører du også over penger til denne bankkontoen. På den måten vet du at du har nok penger i bakhold på tidspunktet regningen dukker opp.

Dette kan være lurt for de som bruker kredittkort for aller første gang, spesielt om man ikke har full kontroll på hvor mye penger man bruker per måned. 

3. Unngå å ta ut penger eller overføre til bankkonto

Når du søker om et kredittkort, er det viktig at du setter deg inn i bankens vilkår og betingelser. For de aller fleste kredittkort gjelder ikke den rentefrie perioden når du utfører et kontantuttak eller overfører penger til brukskontoen. I disse tilfellene løper rentene allerede fra første dag.

Har du kun kredittkortet på deg og trenger å ta ut penger? Da bør du sette på en varsling på telefonen og betale tilbake beløpet så fort som mulig. På den måten slipper du problemet med at rentene løper over flere dager.

Ansvarlig bruk av kredittkort

Ovenfor har du fått tips til hvordan du forsikrer deg at du ikke havner i økonomisk baksmell med et kredittkort. Men når bør du faktisk bruke kortet? Du vil nemlig kunne beskytte deg selv ved å bruke kredittkortet til visse situasjoner: 

1. Bruk kredittkortet til netthandel

Det er tryggere å bruke kredittkort enn en vanlig bankkort når du handler på nett. Èn av årsakene til dette er fordi du mottar varen før du betaler for den. Hvis noe har skjedd med varen underveis, kan du klage til selger. 

Dersom du ikke når frem til selgeren, kan du også sende inn en klage til banken som har utstedt kredittkortet. Ifølge Finansavtaleloven har du nemlig flere rettigheter dersom du handler med kreditt. Skulle du bli utsatt for svindel, vil det være banken som tar regningen, og ikke deg. 

2. Gir deg ekstra trygghet i utlandet

Det finnes flere fordeler med å bruke et kredittkort i utlandet. Først og fremst er det tryggere dersom du blir utsatt for svindel. Hvis du lures av en butikkselger eller har trekt fra en minibank uten at pengene kom ut, vil du ha flere rettigheter på din side med et kredittkort. 

Kredittkort medfølger som oftest også flere andre fordeler i utlandet. De mest populære kredittkortene har reiseforsikring inkludert, som kommer godt med dersom noe skjer under reisen. I tillegg har de ofte lavere valutapåslag og gir rabatter på hoteller, fly og leiebiler. 

Samlet sett kan du altså spare mye penger på å bruke et kredittkort i utlandet, samtidig som du er mer beskyttet.

3. Benytt kredittkortets fordeler

Det er viktig å velge et kredittkort med omhu. Som nevnt tidligere, kommer kredittkort med flere ulike fordeler. For din del er det viktig å finne et kort som kommer med fordeler du faktisk vil dra nytte av. 

Her er to spørsmål du bør stille deg selv, for å forsikre at du velger riktig kort:

  • Hva vil jeg bruke kredittkortet til? Hvis du primært vil bruke kredittkortet til reise, bør du finne et kort med reiseforsikringer og lave valutapåslag. Ønsker du derimot å spare penger på dagligvarer eller drivstoff, bør du se etter kredittkort med rabatt på dette.
  • Hva bruker jeg mest penger på? Få en oversikt over hva du faktisk bruker penger på før du søker om et kredittkort. På den måten vil du kunne se hvor du kan spare mest penger.

For å finne rett kort, kan vi anbefale deg å ta vår kredittkorttest.

Oppsummering

Å bruke rett kredittkort i de riktige situasjonene kan føre til at du sparer mye penger, som igjen kan bidra til å bygge en sunn finansiell fremtid. Derfor bør du dra nytte av kredittkortets fordeler, samt bruke kortet når du handler på nett eller i utlandet. 

Kredittkortet har uheldigvis også en negativ side der forbrukere kan havne i gjeldsfeller hvis de bruker kredittkortet på feil måte. Ved å følge våre tips vil du forsikre at du drar nytte av fordelene, og unngår baksidene.

Du kan sammenligne de beste kredittkortene på markedet her.

Ofte stilte spørsmål om sikker bruk av kredittkort

Dette er spørsmål vi mottar ofte angående hvordan man bruker kredittkortet på en sikker måte:

Hvordan bruke kredittkortet på en sikker måte?
Hvordan unngå å havne i gjeld med kredittkort?
Hva er poenget med kredittkort?
Kan jeg tape penger med et kredittkort?
Finnes det kredittkort som alle kan få?
Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2024-02-16 Sist oppdatert: 2024-03-26