Det kan være store fordeler med å eie et kredittkort. Likevel kan disse fordelene fort bli overskygget av høye kostander dersom man ikke er varsom på hvordan man bruker kortet. Vi går gjennom skjulte kostnader med kredittkort du bør være klar over.

Det kan være mye å sette fingrene i når man skal skaffe seg et nytt kredittkort. Først og fremst bør du velge et kort med gode vilkår, som lang rentefri periode og lav rente. Samtidig bør du også se på hvilke fordeler kortet kommer med, som du kan dra nytte av.

Men på baksiden av alle godene finnes det også noen negative aspekter med å eie kredittkort. Under lister vi opp de mest vanlige utgiftene korteiere ikke er klare over. På den måten vet du hva du bør unngå.

Årsgebyr på kredittkort

Det finnes flere kredittkort som krever at du betaler en årlig sum kun for å eie kortet. Likevel er det mange attraktive kredittkort på markedet som er helt kostnadsfrie. Når du skal søke om et kredittkort vil vi anbefale å undersøke dette på forhånd, så slipper du en guffen overraskelse. 

Normalt sett er det derimot ikke snakk om store summer, ofte et sted mellom 200 og 400 kroner. Går du derimot for et eksklusivt kort, som eksempelvis American Express Platinum, må du bla opp flere tusenlapper hvert år. 

Det er viktig at du vurderer årsgebyret til kortet opp mot hvor mye du eventuelt vil tjene på å eie det. Bruker du alle fordelene til American Express-kortet vil du komme seirende ut. Hvis ikke, vil det være penger kastet ut av vinduet. 

Populære kredittkort uten noen årsgebyrer er blant annet Bank Norwegian, TF Bank Mastercard og Trumf Visa.

Kostnader ved kontantuttak

Du har helt sikkert opplevd at transaksjonsbeløpet er høyere enn beløpet du har tatt ut på en minibank. Dette kommer av at kredittkortet har et uttaksgebyr. Ofte er dette en prosensats på 1-2 %, men i tilfeller kan det også være et fastbeløp. 

La oss si at du tar ut 2000 kroner på en minibank. Dersom kortet har en prosentsats på 2 % og et fastbeløp på 30 kroner, vil du tape 75 kroner på uttaket. At slike gebyrer medfølger er absolutt ikke uvanlig, både med kredittkort og vanlige bankkort.  

Tar du ofte ut kontanter, enten i Norge eller i utlandet, kan det være verdt å velge et kort uten renter eller gebyrer på kontantuttak. Eksempler på dette er Bank Norwegian, TF Bank Mastercard og Morrow Bank Mastercard.

Gebyret øker når du tar ut penger i utlandet

Med mindre du har et kort uten valutpåslag, som er svært uvanlig, vil kostnadene være enda høyere når du utfører et uttak i utlandet. De fleste kredittkort kommer med et valutapåslag på mellom 1,75 % og 2 %. 

Valutapåslaget er et gebyr som forsikrer bankene om at de ikke vil tape penger når du betaler i en annen valuta. Denne summen må beregnes for enhver handel du gjør i utlandet, enten det er kontantuttak eller andre kjøp.

Rentefrihet ved kontantuttak

Et begrep de fleste har hørt om er rentefri periode. Brorparten av kredittkortene i Norge kommer med en rentefri periode på mellom 43 og 60 dager. Den rentefrie perioden indikerer hvor lang tid det kan gå fra du har kjøpt en vare eller tjeneste til det begynner å løpe renter på handelen. 

Rentefri kreditt er noe mange kreditteiere drar nytte av, og kan bidra til mer økonomisk frihet. Her er det derimot viktig å være obs på at disse reglene som regel ikke gjelder ved kontantuttak. Da må du som regel betale renter allerede samme dag. 

Dette er noe mange faktisk ikke er klare over. Så, tar du ut penger med kredittkortet bør du huske å tilbakebetale beløpet umiddelbart. Eller bare vurdere å ta ut penger med et annet kort.

Overføringer fra kredittkortet

Noen kredittkort gir deg muligheten til å overføre penger fra kredittkortet til bankkontoen. I slike tilfeller er det lurt å ha en oversikt over utgiftene. Nesten alle kort kommer med et overføringsgebyr. 

I denne forbindelsen er det faktisk to unødvendige kostnader du bør være klar over:

  1. Kredittkort kan ha et fastbeløp og/eller en prosentsats ved overføringer
  2. Rentene kan løpe fra allerede samme dag, som kan koste deg mye hvis du ikke tilbakebetaler beløpet fort.

Purregebyr på kredittkortet

Dette er muligens den mest unødvendige kostnaden å betale. Dette er et gebyr du vil få dersom du ikke betaler kredittkortregningen i tide. Purregebyret kan ligge på alt fra en tjuekroning til en hundrelapp. 

Selv om ikke alle kredittkort kommer med dette gebyret, er det lurt å skape en vane der du betaler fakturaen innen fristen. Da slipper du både gebyret og påløpende renter!

Vær bevisst over de høye rentene

De fleste er klare over at det er en høy rente på kredittkort, ofte på over 15 %. Du er selv ansvarlig for å betale fakturaene innen den rentefrie perioden. Hvis ikke vil de høye rentene begynne å løpe.

Nye tall fra Gjeldsregisteret viser at det er en eksplosiv vekst i kredittkortgjeld. I verste fall kan du havne i økonomiske problemer dersom du låner mer enn du faktisk har råd til. 

Dette går kanskje ikke under begrepet “skjulte kostnader”, men likevel er det viktig å poengtere dette. Under ingen omstendigheter bør kredittkortet være en løsning for å fikse din privatøkonomi.

Kredittkort med lave gebyrer og kostnader

Det er viktig å finne ut av hva slags kredittkort som passer deg før du går i gang med å søke om et nytt kort. De fleste ønsker gjerne et kort som er rimelig eller gratis å eie og som kommer med lave gebyrer. Dette er noen populære kredittkort i denne kategorien:

For ordens skyld kommer alle de nevnte kredittkortene uten et årsgebyr, som betyr at det er helt gratis å eie kortet.

Oppsummering

Som du har lest, finnes det en del skjulte kostnader med kredittkortet du bør være klar over før du går i gang med å skaffe et nytt kort. Ved å være bevisst på disse utgiftene, vil du ha en bedre forutsetning for å dra nytte av alle fordelene som faktisk medfølger visse kredittkort. 

Kredittkort kan nemlig være helt gratis å eie, og kommer ofte med fordeler du bare kan drømme om med et vanlig bankkort. Dette gjelder alt fra bonuser til forsikringer til lavt valutapåslag. Bruk kortet riktig, og du kan spare mye penger i løpet av et år.

Ofte stilte spørsmål om skjulte kostnader med kredittkort

Dette er spørsmål vi ofte mottar angående skjulte kostnader med kredittkortet:

Er kredittkort gratis å eie?
Hvilke skjulte kostnader bør jeg være klar over med kredittkort?
Må jeg betale årsavgfit på kredittkort?
Hvor mye koster det å bruke kredittkortet?
Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2024-01-29 Sist oppdatert: 2024-03-26