Mange av de beste kredittkortene på markedet er gebyrfrie. I tillegg medfølger fordeler som forsikringer, rabatter og cashback (penger tilbake). Til tross for dette er kredittkortbransjen svært lukrativ. Så, hvordan kan bankene gi gratis fordeler og fremdeles tjene penger?

Slik tjener bankene penger på sine kunder

Å bruke et kredittkort i Norge er i utgangspunktet gratis. Det betyr at man ikke trenger å betale noe årsavgift for å eie kortet, i tillegg til at det ikke er noen gebyrer tilknyttet varekjøp. Likevel er det flere måter bankene og kredittkortselskapene profitterer på å utstede kredittkort. 

I all hovedsak tjener bankene penger gjennom tre inntektskilder, nemlig renter, gebyrer og rabatt- og bonusordninger. Vi tar et blikk på hvordan bankene tjener penger på sine kunder gjennom disse inntektskildene:

1. Renteinntekter

Når du betaler med et kredittkort bruker du bankens penger, og ikke dine egne. Beløpet du kan bruke tilsvarer kreditten du har fått innvilget. Så lenge du tilbakebetaler alt du har betalt for innen rentefri periode, som normalt sett er på inntil 45 dager, er det et helt gratis lån. 

Hadde alle kundene betalt innen fristen, ville ikke bankene tjent noe på renteinntekter. Uheldigvis for kunden, og positivt for banken, er ikke dette tilfellet. I fjor økte nemlig kredittkortgjelden med 2,8 mrd. kroner for nordmenn. Det er fordi mange enten:

  1. Bruker mer penger enn de kan tilbakebetale, som gjør at de ikke har råd til å betale fakturaen innen fristen.
  2. Glemmer tidsfristen på den rentefrie perioden.

Etter at den rentefrie perioden er utløpt, vil rentene påløpe. Kredittkortrenter er relativt høye. Det betyr at kundene betaler mye for pengene de har lånt, og at bankene får inn store beløp via dette. 

Som kunde kan du unngå dette ved å opprette eFaktura eller AvtaleGiro på et kredittkort, samt ha oversikt over økonomien slik at du unngår å bruke mer enn du har råd til.

Kredittkort med lave renter og lang rentefri periode

Dersom du er i en posisjon hvor du må låne penger, bør du gjøre dette fra et kredittkort med lave renter. Hvis du derimot bevisst bruker penger som du skal tilbakebetale snarest, er en lang rentefri periode nyttig å se på. Under har vi trukket frem noen kredittkort:

Kredittkort
Effektiv rente
Rentefri periode
17,12 %
50 dager
21,7 %
0 dager
23,4 %
50 dager
24,4 %
45 dager
24,5 %
50 dager
26,7 %
43 dager

Som du ser har InstaPay en nokså lav rente. Likevel har ikke kortet noen rentefri periode, som betyr at rentene påløper fra dag én. Dette er negativt dersom du planlegger å låne penger i korte perioder. 

2. Gebyrer

Selv om renteinntektene er den største inntektskilden til banker og kredittkortutstedere, får de også inn betydelige slanter gjennom diverse gebyrer. Gebyrene er ulike fra kredittkort til kredittkort, men kan inkludere blant annet:

  • Årsavgift: Enkelte banker krever at du betaler for å eie kortet, i form av en årlig avgift. For å unngå dette, se etter et gebyrfritt kredittkort.
  • Forsinkelsesgebyr: For sen til å betale faktura for kredittkortet? Da vil du kunne oppleve å få et purregebyr.
  • Overføringsgebyr: Enkelte kredittkort krever et gebyr dersom du overfører fra kredittkortet til vanlig bankkonto. Dette kan være i form av en prosentandel og/eller en engangssum. 
  • Gebyr for erstatning av kort: Er du uheldig å miste kortet, må du som regel betale en liten kostnad for å motta et nytt. 
  • Valutapåslag i utlandet: Dette er gebyret du betaler for å utføre en handel i en annen valuta i utlandet. Gebyret et ofte på mellom 1,75 % og 2,25 %.
  • Uttaksgebyr: Det er ikke uvanlig å ta et gebyr for kontantuttak, som kan komme i form av en prosentandel og/eller en engangssum. 

Det skal sies at disse gebyrene gjelder både kredittkort og vanlig bankkort. Ofte har faktisk kredittkort rimeligere gebyrer når det kommer til utenlandsbruk, både når det gjelder valutapåslag og uttaksgebyr.

Kredittkort med lave gebyrer

Å bruke et kort med lave gebyrer kan føre til store besparelser over et år. Under har vi listet opp noen kort som er billige å bruke:

Kredittkort
Årsgebyr
Valutapåslag
Kontantuttak
TF Bank Mastercard
0 kr
1,75 %
0 %
Bank Norwegian
0 kr
1,75 %
0 %
Santander Gebyrfri Visa
0 kr
1,75 %
0 %
Trumf Visa
0 kr
1,90 %
1,50 % + 35 kr
InstaPay Mastercard
0 kr
2,00 %
50 kr
Ikano Visa
0 kr
2,00 %
1,00 % + 35 kr

3. Rabatt- og bonusordninger

Rabatt- og bonusordninger er ofte en hovedårsak til at mange velger å skaffe et kredittkort. Disse ordningene er ofte en vinn-vinn-situasjon for både kundene og bankene:

Bankene får penger dersom en av deres kunder handler hos en av deres samarbeidspartnere. Til gjengjeld får kundene mulighet til å kjøpe billigere varer/tjenester. Dette er noen vanlige bonuser kredittkort tilbyr:

  • Tilgang til fordelsprogram: Via kredittkortet får du tilgang til et fordelsprogram som gir rabatter på flere hundrevis av ulike butikker. Det betyr at du kan spare på flere ulike måter, enten du skal bestille en hotellovernatting, leie bil eller bestille pizza. Det mest populære fordelsprogrammet er DealPass.
  • Bonuspoeng: Flere banker har et eget bonuspoeng, som betyr at du oppnår bonuser dersom du handler fra visse steder. Disse poengene kan igjen brukes hos visse butikker. 

I tillegg til å tjene penger gjennom kjøpene fra sine kredittkort-kunder, betaler også butikkene bankene for å markedsføre varer og tjenester. Dette kan være gjennom nyhetsbrev og på nettside. Rabattene og bonusene fører også til en innstrøm av kunder - som igjen kan gi mer penger i kassen.

Kredittkort med gode bonusordninger

Det finnes flere kredittkort som tilbyr gode bonuser til sine kunder. Dette er noen av de mest populære:

  • TF Bank Mastercard: Kredittkortet gir deg tilgang til Dealpass, som gir opptil 30 % rabatter i over 300 butikker. I tillegg følger det med god reiseforsikring, samt lave gebyrer. 
  • Bank Norwegian: Her får du cashback på alle handler du utfører, som igjen kan brukes til å bestille flyreiser med Norwegian Air. Reise- og avbestillingsforsikring og dagligvareforsikring følger også med kredittkortet. 
  • Trumf Visa: Gir opptil 4 % rabatter på handler hos butikker under Norgesgruppen, som inkluderer blant annet Meny, Kiwi og Spar. Et ideelt kort for de som vil spare på dagligvarehandelen.
  • Ikano Visa: Kortet gir deg 2 % rabatt på alle dagligvarehandler, både i Norge og i utlandet. Denne rabatten gjelder også hos alle Shell-bensinstasjoner, som inkluderer drivstoff og handel på stasjonen.

Slik sørger du for at kredittkortet forblir gratis

Det viktigste du må unngå når du eier et kredittkort, er kredittkortgjeld. Som nevnt, har kredittkort høye rente, kan det bli dyrt dersom du ikke tilbakebetaler det du lånet innen tidsfristen. Derfor bør du venne deg til å betale tilbake raskt og alltid dobbeltsjekke at du ikke bruker mer enn du har råd til. 

Videre er det lurt å undersøke alle gebyrene som medfølger kredittkortet du ønsker. Dersom et kort har gode bonuser, men høye gebyrer, kan vinningen fort gå opp i spinningen. Ved å være klar over prisene, kan du enklere dra nytte av kortets goder.

Dersom du er klar over dette, vil du kunne maksimere fordelene et kredittkort gir. Dette inkluderer rabatter og bonuser, forsikringer og ekstra beskyttelse ved handel på nett og i utlandet. 

Ofte stilte spørsmål om hvordan bankene tjener penger på ditt kredittkort

Dette er spørsmål vi ofte mottar angående hvordan bankene faktisk tjener på deg som kunde:

Hvordan tjener bankene penger på kredittkort?
Hva slags gebyrer følger med et kredittkort?
Hvorfor gir kredittkort så mange bonuser?
Hvordan sørge for at kredittkort er gratis?
Kan jeg tjene på å ha et kredittkort?
Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2024-03-27