I Norge velger mange å skaffe seg kredittkort for å handle tryggere og i noen tilfeller også for å spare penger. Kredittkortet blir brukt til et bredt spekter av kjøp, fra dagligvarer og drivstoff, til større anskaffelser som reiser og elektronikk. Den økende bruken av kredittkort i Norge er en del av en større bevegelse mot et kontantløst samfunn, der digitale betalingsløsninger blir stadig mer foretrukket.

Se fordelene du kan få med kredittkort

Her er noen av de mange fordelene du kan få med kredittkort:

Kredittkort med reiseforsikring

Mye kan oppstå på reisen, og derfor bør du alltid ha reiseforsikring. Mange kredittkort kommer med inkluderte reiseforsikringer. Disse forsikringene er ofte like gode som de vanlige reiseforsikringene som du kan kjøpe hos et forsikringsselskap. 

Reiseforsikringene du får med kredittkort dekker kan dekke alt fra forsinket eller tapt bagasje, tyveri på reisen, sykdom, hjemreise ved sykdom, avbestilling av reisen og mye mer. Nøyaktig hva som dekkes avhenger av hvilket kredittkort du bruker, derfor bør du alltid sjekke vilkårene som gjelder for ditt kort. Merk at for at reiseforsikring med kredittkort skal gjelde, må du betale minst 50% av reisekostnadene med det aktuelle kortet, det vil si minst halvparten av kostnadene knyttet til transport og overnatting. Transport omfatter billetter til fly, tog, buss og båt og du må betale minst 50% av drivsstoffkostnadene med kortet dersom du kjører egen bil. Dersom du leier bil, må leiebilen betales med kredittkortet. 

En reiseforsikring som du får når du betaler med kredittkort er ikke det samme som en helårs reiseforsikring. Forsikringen gjelder kun på den aktuelle reisen og det kan være begrensninger for gyldighet. Generelt er likevel reiseforsikringene du får med bruk av kredittkort svært gode forsikringer. 

Kredittkort på reisen

I tillegg til reiseforsikring gir mange kredittkort deg gode fordeler på reisen. Det er ofte lurt å betale med kredittkort, spesielt dersom du reiser til utlandet. Bruker du kredittkort til å betale med, har du full kontroll over bruken og dersom kortet skulle bli stjålet, kan du sperre det. 

Enkelte kredittkort gir deg også rabatter på eksempelvis overnatting eller leiebil. Andre kredittkort gir deg poeng som kan benyttes på flyreiser eller hoteller. Det finnes til og med kredittkort som gir deg loungetilgang til eksklusive lounger når du er ute og flyr. Det kan også være gunstigere å ta ut fremmed valuta med enkelte kredittkort sammenlignet med vanlige betalingskort. Enkelte av de mer eksklusive kredittkortene kan gi deg tilgang til lounger på utvalgte flyplasser, noe som gjør reisen mer behagelig. 

Kredittkort med andre typer forsikringer

Det finnes kredittkort med andre typer forsikringer, for eksempel tankefeilforsikring, ID- og tyveriforsikring og kjøpsforsikring. Tankefeilforsikring er en type forsikring som dekker ødelagt tank ved feil påfyll av drivstoff. 

Kredittkort for deg som kjører bil

Det finnes flere kredittkort som gir gode fordeler til deg som kjører bil. Dersom du kjører mye, kan det være lurt å skaffe seg et kredittkort som gir deg rabatt på drivstoff. I tillegg finnes det kredittkort som gir deg ekstra rabatt eller cashback på det du handler på bensinstasjoner, og kredittkort som gir deg rabatt på leiebil

Andre typer rabatter, fordeler og cashback. 

Mange kredittkort gir deg rabatter i utvalgte nettbutikker eller når du kjøper varer og tjenester fra utvalgte butikker eller kjeder. Du kan få rabatten direkte, eller andre ganger i form av cashback eller ekstra poeng. Cashback gir deg direkte avslag på kredittkortregningen. Andre kredittkort gir deg poeng som du kan veksle inn i for eksempel flyreiser. Betaler du kredittkortregningen i tide, får du praksis et rentefritt lån. 

Flere kredittkort gir deg flere fordeler

Dersom du har mulighet til det, er det ingenting i veien for å anskaffe deg flere kredittkort for å utnytte flere fordeler. 

Betal kredittkortregningen i tide

Selv om det er fordelaktig å bruke kredittkort, er det også svært dyrt å utsette betalingen av kredittkortregningen. Når du betaler med kredittkort tar du i praksis opp et lån som du må betale tilbake når kredittkortregningen kommer. De fleste kredittkort har en rentefri periode, men dersom du ikke betaler tilbake det du skylder innen forfall, begynner svært høye renter å løpe. Det er også vanlig med innbetalingsgebyrer. 

Fordeler og ulemper med kredittkort

  • Ulike typer forsikringer er ofte inkludert
  • Mulighet for rabatter, cashbacks og bonuser
  • Rentefri kreditt inntil forfallsdato
  • Sikker betaling
  • God oversikt
  • Høy rente dersom man ikke betaler ved forfall
  • Innbetalingsgebyrer
  • Passer ikke for folk som ikke har kontroll over økonomien

Hvem passer kredittkort for? 

Kredittkort passer for deg som ønsker å betale på en sikker måte og samtidig kunne få gode økonomiske fordeler. Skaffer du deg kredittkort for å tjene på det økonomisk, forutsetter det at du betaler kredittkortregningen i tide. Kredittkort kan også brukes til kortsiktige lån, men da bør man velge et kredittkort med lavest mulig rente. Vær også oppmerksom på at de fleste andre former for finansiering er langt billigere. Uansett hvorfor du ønsker å skaffe deg kredittkort, forutsetter bruk at du har god kontroll på din økonomi og ikke bruker mer enn du har råd til å betale tilbake. Kostnadene knyttet til bruk av kredittkort er nemlig høye, derfor kan selv små beløp raskt vokse seg store dersom man ikke betaler i tide. 

Hvilket kredittkort bør man velge?

Det finnes hundrevis av kredittkort på markedet, og det er ikke så lett å vite hvilket kort man bør velge. Et generelt råd er å tenke over hva kredittkortet skal brukes til. Dersom man ønsker seg flest mulig økonomiske fordeler, bør man velge et kredittkort som gir fordeler knyttet til det forbruksmønsteret man har. For eksempel, dersom man kjører mye bil, bør man velge et kredittkort med drivstoffrabatt og fordeler knyttet til bil. Er man mye på reise, bør man velge et kredittkort med reiseforsikring og reisefordeler. Det er ikke noe i veien for å skaffe seg flere kredittkort for å få flere fordeler dersom man har muligheten til det.

Skaffer man seg kredittkort fordi man trenger kortsiktig kreditt og har behov for å utsette betalingen en gang i blant, bør man se etter kredittkort med lavest mulig rente og gebyrer. 

Få hjelp til å velge kredittkort med vår kredittkort test. Svar på 6 spørsmål og vi vil gi deg personlige anbefalinger av kredittkort som passer deg.

Espen Jacobsen

Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.

Publisert: 2022-11-01 Sist oppdatert: 2024-05-28