De fleste kredittkort kommer med en eller annen form for kostnad, enten det er faste eller variable kostnader i forbindelse med bruk av kredittkortet. Bevisst bruk av kredittkort kan spare deg mange unødvendige kostnader og gebyrer. Faktisk er det også mulig å bruke kredittkort helt kostnadsfritt! Vi skal nå se på alle kostnader knyttet til anskaffelse og bruk av kredittkort.

Hva koster det å ha et kredittkort? 

Hva man faktisk ender opp med å betale for å ha kredittkort handler i stor grad hvor bevisst man er på disse ekstra kostnadene. Det finnes jo såkalte gebyrfrie kredittkort uten årsavgift, men det er alltid en mulighet for at det kan oppstå andre gebyrer og avgifter som vi ikke nødvendigvis tenker så mye på. Kredittkorttilbyderne skal jo tross alt også tjene penger!

Vi kan dele inn utgiftene i to kategorier:

  • Faste utgifter: årsavgift eller månedsavgift. 
  • Variable kostnader: renter, valutapåslag, gebyrer ved kontantuttak eller overføring mellom kontoer. 

De faste utgiftene vil alltid være der, uansett hva - men man kan alltid velge et kredittkort uten årsavgift for å eliminere denne kostnaden.

De variable kostnadene, derimot, kan vi i større grad kontrollere utfallet til. Betaler vi fakturaen i sin helhet slipper man de dyre rentene. Unngår man å ta ut penger i minibank eller veksle til andre valutaer, kan man også eliminere denne kostnaden.

Rentene er den dyreste kostnaden

Den dyreste kostnaden av dem alle er definitivt renten, og det er det kredittkortselskapene tjener mest penger på.

Kredittkortene tilbyr som regel en rentefri periode på 30-45 dager, men dersom fakturaen ikke blir betalt i sin helhet vil rentene påløpe det utestående beløpet. Velger du å delbetale kredittkortregningen vil denne renten fortsette helt til beløpet er helt nedbetalt, noe som gjør det mye dyrere for deg. 

Renten på et kredittkort er som regel ganske høy, og kan normalt ligge mellom 10-25 %. Dersom du som regel ikke betaler ned hele kredittkortregningen, kan du med andre ord spare mye penger på å velge et kredittkort med lavest mulig rente

Stor variasjon i pris på kredittkort

Kostnaden for kredittkort kan variere i stor grad. Mange kredittkort koster ingenting i årsavgift, andre har en årsavgift på alt fra noen få hundrelapper i året til flere tusen. 

På den andre siden får du som regel det du betaler for. Et gratis kredittkort kan ha mange spennende fordeler, men man kan ikke forvente det samme som fordelene som ved et dyrere kredittkort. De kredittkortene med høyere årsavgift, såkalte VIP-kredittkort, kommer ofte med eksklusive lounge-tilganger, ulike forsikringer, gode rabatter på hoteller, høy bonus og cashback.

Slik tjener kredittkortselskapene penger på “gratis” kredittkort

Dersom du velger å gå for et helt kostnadsfritt kredittkort, uten årsavgift, og unngår alle ekstra utgifter knyttet til bruk av kredittkortet - vil fortsatt kredittkortselskapet tjene penger på deg som kunde. 

Kredittkortselskapet tjener nemlig penger hver gang du bruker kredittkortet også! Dette kommer av at alle som er tilknyttet et betalingsnettverk (Visa, Mastercard, Amex for eksempel) som gjør det mulig å betale i butikkene, betaler en veldig liten avgift til kredittkortselskapet ved hver transaksjon. Til tross for det lave beløpet blir det mye penger da man gjør mange transaksjoner og det er totalt sett mange kunder. 

Ifølge statistikk fra USA kan kredittkortselskapene tjene et sted mellom 150 og 300 kr per kunde hvert år på bare dette. Majoriteten av inntektene kommer da fra rentene og de kundene som velger å delbetale fakturaene sine.

Verdt å betale ekstra for et kredittkort? 

For enkelte vil det definitivt være verdt å betale for et kredittkort. For andre vil det enkelt og greit  ikke være verdt det. Forbruk og livsstil har mye å si her. 

Er du for eksempel en person som reiser mye, kan det lønne seg å betale litt ekstra for et kredittkort som er godt egnet for dette. Hvorfor? Ser vi på helheten i regnestykket vil et godt reisekredittkort gi mange fordeler: du har mulighet til å spare opp mye mer i bonuspoeng til flyreiser, flere rabattordninger på leiebil og hotell, god reiseforsikring innbakt i prisen og loungetilgang. I tillegg kommer enkelte kredittkort med gratis kontantuttak og lavere valutapåslag. 

Dersom du handler mye med kredittkort kan du også ha mange fordeler med å benytte et med god cashback ordning. Se for deg følgende scenario: du betaler 500 kr i årsavgift. Enkelte kredittkort gir deg en cashback på opptil 2000 kr årlig. Makser du ut denne grensen vil du ikke bare ha dekket årsavgiften, men du vil også gå i pluss. Men dette er tatt med forbehold at du faktisk har et relativt høyt forbruk og bruker kredittkortet til en hver tid, og ikke lar rentene løpe på utestående beløp. 

Forventer du å bruke kredittkortet lite og sporadisk vil det nok sannsynligvis lønne seg å velge et med gratis årsavgift. Det finnes også en rekke lavterskel kredittkort som nesten alle kan få

Finn ut hva du bruker penger på

Du kan enkelt finne ut om det vil lønne seg for deg å betale for et kredittkort dersom du setter opp et budsjett på hva du bruker i måneden, og hvor mye av dette som betales med kredittkort. Skulle man ønske å bytte kredittkort finnes det faktisk flere som tilbyr et nytt kredittkort på dagen! Du kan enkelt sammenligne ulike kredittkort her. 

De ulike kostnadene et kredittkort kan ha 

Her har vi samlet alle kostnader et kredittkort kan ha, som kan være greit å vite om: 

  • Renter
  • Årsavgift eller månedsavgift
  • Gebyr ved kontantuttak
  • Valutapåslag
  • Fakturaavgift
  • Avgift for overføring mellom kontoer (overføring fra kredittkort til bankkonto f.eks) 
  • Avgift for å få et nytt kort eller ekstra kort
  • Betalingspåminnelseavgift
  • Overskridelsesavgift

Tips for å unngå kredittkortsvindel

Svindel er et stadig økende samfunnsproblem, og mange blir utsatt for svindel knyttet til bankkort eller kredittkort. Fordelen med kredittkortene er at de gir deg en ekstra beskyttelse mot svindel, og det er enklere å få refundert pengene du taper ved bruk av et kredittkort, som følger av finansavtaleloven.

Det er likevel en fordel å være bevisst på hva man selv kan gjøre for å unngå det. Her er noen tips: 

  • Kjøp kun på nett på sider med SSL-kryptering.
  • Aldri oppgi kortinformasjon til ukjente som kontakter deg på for eksempel e-post, telefon eller sosiale medier. 
  • Varsle kredittkortselskapet dersom du opplever noe mistenkelig.
  • Ikke del passord eller innloggingsinformasjon til bank med noen.
  • Skjul PIN-koden når du taster den i butikk eller minibanker. 
  • Sperr kredittkortet så fort som mulig dersom du mistenker svindel.  
  • Sjekk saldo og transaksjoner regelmessig.

Spørsmål og svar om kostnader knyttet til kredittkort

Dette er ofte stilte spørsmål vi får rundt kostnadene til et kredittkort

Hva koster det å ha et kredittkort?
Har alle kredittkort årsavgift?
Hvilke kredittkort er de billigste?
Hvordan tjener kredittkortutstedere penger på “gratis” kredittkort?
Finnes det gebyrfritt kredittkort med muligheter for bonus?