Debetkort, eller betalingskort som det også kalles, er et praktisk alternativ for deg som ikke ønsker eller kan få et kredittkort. Kortet er ikke knyttet til kreditt, men til en konto hvor du har satt inn penger på forhånd, for eksempel din vanlige lønnskonto. Det betyr at du ikke kan handle for mer penger enn du har på konto, noe som gjør det enklere å holde styr på økonomien og du risikerer ikke å måtte betale noe renter eller purregebyrer. Ulempen med debetkort har lenge vært at de mangler de fordelene som kredittkort vanligvis tilbyr. Utvalget har også vært begrenset til de tradisjonelle bankene. Dette er nå i endring. En rekke nye debetkort har kommet på markedet, alle med ulike fordeler. I denne guiden går vi gjennom hvordan du bør tenke for å finne det debetkortet som passer deg best.

Hva koster kortet?

Mange debetkort er i dag helt uten årsavgift. Dette er selvfølgelig positivt. Har du hovedsakelig tenkt å bruke kortet som backup er det absolutt et slikt kort du bør velge. Skal du derimot bruke kortet til majoriteten av dine kjøp, kan et kort med årsavgift være verdt pengene hvis det har gode fordeler (mer om det nedenfor). Husk at det også kan finnes andre gebyrer knyttet til kortet. For eksempel tilkommer det en leveringsavgift når du skaffer kortet hos noen utstedere. Det er også ofte et gebyr for å ta ut penger i minibank.

Hvilke fordeler har kortet?

I dag markedsføres debetkortene med en rekke forskjellige fordeler. Hvilke fordeler som gjør det verdt å skaffe kortet, avhenger av hvordan du planlegger å bruke det. Nedenfor beskrives noen av de vanligste fordelene og hvem de passer for. 

Få renter på dine innsatte penger

For å kunne bruke debetkortet ditt kreves det at du har penger satt inn på kortkontoen din. En bra ting er at flere kortutstedere nå tilbyr rente på disse pengene. Hos for eksempel Lunar får du 4 % rente. Dette betyr at hvis du for eksempel har i gjennomsnitt 10 000 kroner på din lunarkonto, får du cirka 400 kroner per år. Dette er ingen stor sum, men sammenlignet med lønnskontoen din, hvor du sannsynligvis får 0 kroner i rente, er det et løft.

For deg som liker å reise

De fleste betalingskort og kredittkort legger på et valutapåslag, et gebyr på mellom 2-3%, ved kjøp som skjer i en annen valuta enn norske kroner. Tar du ut penger i utlandet tilkommer det ofte et uttaksgebyr på et par prosent til. For deg som ofte er i utlandet, kan dette bli mye penger. Reiser du for eksempel på en måneds tur til et land hvor kontanter er vanlig, som Thailand, og bruker 20 000 hvorav 10 000 i kontanter, kan kostnaden bli 500 til 1000 kroner, penger som kan brukes på noe morsommere. Mange debetkort har 0 prosent i valutapåslag og gratis minibankuttak, også i utlandet - en enkel måte å spare penger på under reisen.

Dersom du betaler reisen din med kredittkort, får du normalt en reiseforsikring med avbestillingsbeskyttelse. Denne fordelen har lenge vært utenfor rekkevidde for de med debetkort. Nå finnes det imidlertid debetkort med forsikringer på markedet, for eksempel kortet N26 You eller Lunar Premium. Disse kortene kommer med en årsavgift, men reiser du mye kan det være verdt å betale.

Rabatter, tilbud og cashback

Nå finnes det også debetkort som gir rabatter og spesialtilbud hos ulike samarbeidspartnere, for eksempel Lunar kortene. Men fordi det er vanskelig å vite hvilke rabatter du kan få før du får kortet, er det vanskelig å vurdere denne fordelen - rabatter på ting du aldri kjøper, utgjør jo ikke så mye.

En fordel som derimot definitivt er verdt noe, er cashback eller bonus. Dette er en annen fordel som tidligere bare var tilgjengelig for kredittkort, men som sannsynligvis snart blir tilgjengelig hos flere debetkort. Revolut Metal og Curve Black er to debetkort som gir deg inntil 1 % tilbake på alt du handler hos forskjellige forhandlere. Cashbacken gjør det enkelt å tjene inn kortets årsavgift.

Legg til kreditt eller delbetal fakturaer

En annen likhet med kredittkort, som noen debetkort har, er at det er mulig å søke om en liten kreditt eller dele opp et større kjøp over en lengre periode. Husk at hvis du gjør dette, vil det bli foretatt en kredittsjekk – noe som normalt ikke er nødvendig for et debetkort. Selv om kravene ofte er lavere for denne typen kreditt enn for de vanlige kredittkortene, betyr det at denne muligheten ikke er tilgjengelig for deg med lav kredittverdighet. Og hvis grunnen til at du ikke har et kredittkort er at du har vanskelig for å kontrollere forbruket ditt, bør du absolutt ikke ha et kort der det er mulig å legge til kreditt.

Bruk kortappen for å få full oversikt over økonomien din

Foruten å være en praktisk betalingsløsning gir mange debetkort deg muligheten til å få bedre kontroll over økonomien din. I appen som følger med kortet kan du, i tillegg til å se kjøpene dine, ofte også lage et budsjett og se hva du har brukt på ulike kategorier. Noen kort tilbyr også smarte funksjoner som automatisk sparing, automatisk påfylling til kortkontoen, valutaveksling, mulighet til å opprette grupper for felleskostnader, samt integrasjon med andre banker slik at du kan få en total oversikt over økonomien din. Hvis dette er noe du verdsetter, bør du sjekke nøye hvilke funksjoner som finnes, da dette varierer mellom ulike kort.

Sammendrag

Når du velger debetkort, er det viktig å tenke gjennom hvordan du har tenkt å bruke kortet. Skal du mest ha det som et backupkort, er det best å velge et kort hvor både årsavgiften og leveringsavgiften er null kroner. Det er også en fordel om du får rente på pengene du setter inn på kontoen. Skal du derimot bruke kortet til majoriteten av dine kjøp, bør du tenke mer på brukervennlighet og fordeler. Har du behov for en app hvor du kan lage budsjetter og følge opp økonomien din? Reiser du mye? Tror du at du vil ha behov for å utnytte muligheten til å få en kreditt?

Siden så mange kort nå er gratis, trenger du ikke å begrense deg til ett. Tvert imot er det alltid bra å ha et backupkort. Mange har for eksempel et spesialkort uten valutapåslag og uttaksgebyrer til bruk under reiser, mens de har et kort med cashback til vanlige innkjøp.

Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.

Publisert: 2024-07-02 Sist oppdatert: 2024-07-03