Å forstå forskjellen på debetkort og kredittkort er viktig for å ta gode økonomiske beslutninger. Her forklarer vi de viktigste forskjellene på debetkort og kredittkort og gir deg noen gode råd i forhold til hvilke situasjoner du bør velge det ene eller det andre kortet. Vi forklarer deg også hvilken type kort som er best å bruke på reise.

Forskjellen på debetkort og kredittkort

Her forklarer vi de grunnleggende forskjellene mellom debetkort og kredittkort:

Hvordan pengene trekkes

Debetkort og kredittkort er begge kort som du kan betale med på de fleste steder. Forskjellen mellom et debetkort og et kredittkort er hvordan kortene trekker pengene. Mens et debetkort tar pengene direkte fra din bankkonto, trekker kredittkort pengene fra din kredittsaldo. Kreditt er penger som du ikke har og som du må betale tilbake på et senere tidspunkt. I praksis tar du opp et mindre lån hver gang du bruker et kredittkort. Dette lånet må du betale tilbake når du mottar regningen fra banken eller kredittkortselskapet. 

Hvem som kan få kortene

De fleste kan få et debetkort. Kravene er at du må være over 18 år og ha hatt botid i Norge. Bruk av debetkort innebærer liten risiko for banken. Det er fordi du bruker av penger som du allerede har på den tilknyttede kontoen. Derfor er det langt lavere terskel for å få debetkort enn kredittkort. Når det gjelder kredittkort er saken litt annerledes. Når du søker om et kredittkort, søker du i realiteten om å få ta opp et lån. Når banken eller kredittkortselskapet innvilger et kredittkort med en kredittgrense, er dette maksimalt beløp du får låne. For å kunne få lån, må du ha låneevne. Det vil si at du blant annet må kunne vise til fast inntekt, du kan ikke ha for mye gjeld i forhold til inntekt og du kan ikke ha betalingsanmerkninger. Dersom du ikke oppfyller kravene og har for lav kredittscore, kan du få avslag på søknaden om kredittkort. 

Fordeler, bonuser og forsikringer

Mange betalingskort kommer med ulike fordeler, bonuser og forsikringer. Selv om enkelte debetkort kan være tilknyttet noen fordelsprogrammer, er det kredittkort som i størst grad tilbyr fordeler til brukerne. Mange kredittkort har gode forsikringer inkludert, som for eksempel reise- og avbestillingsforsikringer, ID og -tyveriforsikringer og diverse kjøpsforsikringer. Flere kredittkort gir også poeng og bonus hver gang du bruker kortet eller når du kjøper bestemte varer eller tjenester. Disse poengene kan du bruke til å kjøpe nye varer og tjenester, og noen ganger i form av cashback slik at kredittkortregningen blir mindre. Både debetkort og kredittkort kan være knyttet til ulike fordelsprogrammer som kan gi rabatter ved kjøp i bestemte nettbutikker eller hos utvalgte kjeder. Omfanget av slike fordeler er likevel klart størst når det gjelder kredittkort.

Fordeler og bakdeler med debetkort

 • Debetkort er enklere å få da bruk av debetkort ikke innebærer noen direkte risiko for banken.
 • Når du bruker debetkort, er det ingen fare for at du bruker penger som du ikke har og som du ikke kan betale tilbake på et senere tidspunkt.
 • Noen debetkort kan være tilknyttet fordelsprogrammer som gir rabatter, for eksempel i utvalgte nettbutikker.
 • Du har reklamasjonsmuligheter ved svindel.
 • Du må fylle penger på den tilknyttede kontoen for at kredittkortet skal fungere.
 • Debetkort kommer generelt med færre fordeler sammenlignet med kredittkort.
 • Noen debetkort kan komme med årsgebyr.
 • Du har reklamasjonsmuligheter ved svindel, men dersom du blir utsatt for svindel knyttet til ditt debetkort kan du risikere at kontoen din tappes helt og at du må vente en stund før du får pengene refundert.

Fordeler og bakdeler med kredittkort

 • Du kan få mange gode fordeler som for eksempel forsikringer, cashback, bonuspoeng og store rabatter ved kjøp av bestemte varer og tjenester eller i utvalgte butikker.
 • Kredittkort har som regel en rentefri periode, som betyr at hvis du betaler det du skylder innen forfall, så får du i praksis et rentefritt lån.
 • Ulike kredittkort kommer med ulike fordeler. Noen kredittkort gir gode forsikringer, andre gir gode rabatter på bestemte varer og tjenester eller cashbacks, eller en kombinasjon av alle disse. Velg et kredittkort som gir deg fordeler ut fra ditt forbruksmønster. Det er ikke noe i veien for å skaffe seg flere kredittkort for å oppnå flere fordeler dersom du har muligheten til det.
 • Du har alltid penger tilgjengelig opp til kredittgrensen som du har fått.
 • Du har reklamasjonsmuligheter ved svindel. En fordel med kredittkort er at pengene ikke forsvinner ut av kontoen hvis du blir svindlet. Det fører kun til en midlertidig reduksjon av din kredittramme.
 • Du må oppfylle en rekke krav for å få kredittkort. Dersom din kredittscore er for lav, vil du få avslag på søknaden.
 • Du må ha god kontroll på bruken slik at du er sikker på at du kan betale tilbake det du bruker.
 • Dersom du ikke betaler alt tilbake ved forfall, får du et gebyr og rentene begynner å løpe.
 • Renten på kredittkortgjeld er svært høy.

Passer debetkort eller kredittkort best for meg? 

Hvilket type kort som passer best for deg avhenger av hvordan du bruker kortet. Dersom du har god kontroll på hva du bruker pengene til, vil kredittkort jevnt over gi deg flere økonomiske fordeler. Dette forutsetter at du betaler tilbake det du skylder ved forfall. Dersom du ønsker mest mulig kontroll uten å måtte tenke på fremtidige innbetalinger, passer et debetkort bedre. 

Hvilket kort er best å bruke på reise? 

Mange lurer på om det er best å bruke kredittkort eller debetkort i utlandet og på reise. Dersom du reiser mye, kan det være svært fordelaktig å velge et kredittkort til reisen. Mange kredittkort kommer med gode reise- og avbestillingsforsikringer som er like gode som andre typer av reiseforsikringer. Merk at du må bruke det aktuelle kredittkortet for å betale minst 50% av transport- og overnattingskostnadene knyttet til den bestemte reisen og at forsikringen kun er gyldig for den aktuelle reisen. I tillegg gir mange reisekredittkort gunstige betingelser ved uttak av valuta i utlandet og valutaveksling. 

Spørsmål og svar om debetkort vs kredittkort

Bør jeg bruke et kredittkort eller debetkort i utlandet?
Hva er den største forskjellen mellom et kredittkort og et debetkort?
Er kredittkort eller debetkort billigere?
Hva er tryggest, kredittkort eller debetkort?

Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.

Publisert: 2022-09-26 Sist oppdatert: 2024-03-07